Читај ми!

Privedeni napadači na nemačkog državljanina

Privedena su sva tri napadača na nemačkog državljanina, koji je teško povređen u noćašnjoj tuči u Brankovoj ulici u Beogradu, saznaje RTS. On je bio učesnik konferencije o LGBT pravima. Povređeni mladić koji je smešten u Urgentni centar, u dobrom je stanju. NVO "Labris" u protestnoj šetnji.

Nemački državljanin D. H. (28) povređen je u tuči oko tri sata posle ponoći u Brankovoj ulici u Beogradu i prebačen je u Urgentni centar na reanimaciju, gde je operisan. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su brzom i efikasnom akcijom policije uhapšena sva trojica napadača na nemačkog državljanina.

"Napadači su uhapšeni u dva grada u Srbiji i trenutno se nalaze u rukama policije. Policija nastavlja rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog nemilog događaja", navodi se u saopštenju MUP-a. 

Ministar policije Nebojša Stefanović je nakon obilaska povređenog mladića u Urgentnom centru poručio da se ubuduće neće ni tolerisati ni trpeti ovakvi incidenti i da će uslediti brza i energična reakcija policije prema svakome ko pokuša da se poigra zakonima zemlje.  

Ministar je rekao da će policija nastojati da zaštiti sve građane – i naše, i one iz inostranstva koji dođu da provedu vreme u našoj zemlji.

Upozorio je da je time što je pretučen nemački državljanin naneta velika šteta po imidž zemlje i da je poslata jako loša poruka onima koji žele da dođu i na lep način provedu vreme u Srbiji.

Ministar policije naredio je ranije intenzivnu istragu kako bi se počinioci što pre priveli pravdi, a pored beogradske policije u istragu su uključeni i iskusni profesionalci Uprave kriminalističke policije.

Stefanović je najstrože osudio taj napad, navodeći da su svi dobrodošli u Srbiju i Beograd.

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić rekao je da se povređeni nemački državljanin probudio posle operacije u Urgentnom centru. "Mladić je svestan, pokreće ruke i noge i može da priča", rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, pacijent koji je noćas operisan u tri sata u sali za neurohirurgiju imao je krvarenje u mozgu i hematom koji je otklonjen.

"Jutros je odvojen od respiratora, komunikativan je, svestan, a postoperativni tok je u redu", naveo je Ristić i dodao da je pacijent "u dobrom stanju".

Ministar Zlatibor Lončar apelovao je na sve u Srbiji, uz ocenu da je ovo poslednji momenat, da se "sa ovakvim stvarima" prekine.

"Beograd je srpski ali i kosmopolitski grad", rekao je Lončar, posle obilaska povređenog. 

Protestna šetnja "Labrisa" 

Zbog napada na nemačkog državljanina, inače učesnika konferencije o LGBT pravima, Nevladina organizacija "Labris" održala je protestnu šetnju od hotela "Metropol" do Skupštine Srbije, a na putu su se zadržali petnaest minuta na platou ispred gradske skupštine.

Predstavnica "Labrisa" Jovanka Todorović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da se incident dogodio noćas između dva i tri sata u Brankovoj ulici, da je teško povređen nemački državljanin i da je dvodnevna konferencija do daljeg otkazana.

"Njegovo stanje je kritično, znamo da ima teška oštećenja mozga", rekla je Todorovićeva i dodala da je imala poziv ministra policije Stefanovića, da se radi na rasvetljavanju tog slučaja i da je uključena i kriminalistička policija. 

U šetnji je učestvovao i nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm, koji je izjavio da je veoma uznemiren vešću o sinoćnjem incidentu, ali da veruje da će Vlada Srbije i policija uraditi sve na rasvetljavanju ovog slučaja i da se počinilac što pre nađe.

Vilhelm je na vanrednoj konferenciji pred početak šetnje LGBT organizacija rekao da se ne zna tačno pozadina tog dela i da li je prethodno došlo do svađe i zašto je počinilac to uradio.

"Ako je tačno da je napadač rekao da ne želi strance u Srbiji, delo dobija novu dimenziju ksenofobije i mora da se posmatra u drugačijem svetlu", naglasio je ambasador Nemačke.

Dodao je da ga je zvao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, da mu je rekao da je veoma uznemiren i da mu je žao zbog incidenta koji se dogodio.

"Ministar policije je rekao da će angažovati specijalne jedinice kriminalističke policije koja radi na rasvetljavanju teških krivičnih dela", rekao je Vilhelm.

On je dodao da je od ministra Nebojše Stefanovića dobio uverenja da će policija uraditi sve da se ovo delo što pre rasvetli, a počinilac uhapsi.

U Urgentnom centru, povređenog dvadesetsedmogodišnjaka posetio je nemački ambasador. 

Osude napada na nemačkog državljanina

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović najoštrije je osudila napad na nemačkog državljanina, LGBT aktivistu, kao i svaku drugu vrstu nasilja i pretnju nasiljem.

"Očekujem da će svi počinioci biti adekvatno kažnjeni", rekla je Joksimovićeva. Ona je istakla da država neće tolerisati nasilje i da će učiniti sve da obezbedi mogućnost slobode okupljanja i izražavanja različitosti. 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila napad i očekuje da nadležni organi odlučno reaguju i da napadači budu hitno privedeni i najstrože kažnjeni.

"Skandalozno je da je čovek koji je u Srbiju došao kako bi na konferenciji o LGBT pravima učestvovao u promovisanju ideja tolerancije, poštovanja različitosti i nenasilja – doživeo da bude tako brutalno pretučen da se lekari sada bore za njegov život", navodi se u saopštenju poverenice Nevene Petrušić.

Predstavnica poverenika za zaštitu ravnopravnosti Emila Spasojević oštro je osudila incident u kome je povređen nemački državljanin i dodala da je nedopustivo da se takve stvari i dalje dešavaju u Beogradu.  

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović osudila je napad na stranog LGBT aktivistu i istakla da se počinioci moraju pronaći i kazniti, a da se njihovi postupci ne smeju vezivati za sve građane.

Brutalni napad na LGBT aktivistu u centru Beogradu ističe potrebu da se iskorene predrasude i osigura bezbedna beogradska "Parada ponosa", saopštila je svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" (AI).

Zaštitnik građana Saša Janković večeras je osudio napad, istakavši da su državni organi dužni da obezbede da sigurnost.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava očekuje jasnu osudu napada na nemačkog državljanina, uz ocenu da je to poruka svim građanima i signal da postoje pojedinici koji su, nažalost, sposobni da se na ovakav način obračunaju sa ljudima na ulicama i da reaguju iz nekih motiva koji su za sada nepoznati. 

Kuća ljudskih prava i demokratije zatražila je od državnih organa da otkriju i adekvatno kazne počinioce napada na nemačkog državljanina. 

Predstavnica NVO "Građanske inicijative" Vladica Jovanović kaže da je stav te nevladine organizacije sumiran u transparentu "Moja Srbija ne ubija", koji su nosili na protestu povodom noćašnjeg napada.  

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво