Читај ми!

Vukčević potpisao sporazum s međunarodnim tužiocem

Sporazum o saradnji između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je naslednik haških ad hok tužilaštava, potpisan je danas u Beogradu.

Sporazum su u Specijalnom sudu u Beogradu potpisali Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hasan Bubakar Dželou, koji su poručili da se ovim ostvaruje bolja saradnja između srpskog tužilaštva i MMKS, pre svega u razmeni informacija, prenosi Tanjug.

"Ovde je uvreženo mišljenje da prestankom rada Haškog tribunala prestaje i rad na problemima izvršilaca krivičnih dela ratnih zločina, što nije tačno. Upravo sada taj posao prelazi na pravosuđe u regionu i zato je dragocen doprinos rezidualnog mehanizma tribunala koji je naslednik Haškog tužilaštva", rekao je Vukčević posle potpisivanja memoranduma.

Vukčević je precizirao da se sada srpskom tužilaštvu omogućuje bolji pristup bazi podataka Tribunala, odnosno dokumentima, materijalnim dokazima i svedocima.

Na pitanje novinara da li to znači da srpsko tužilaštvo sada preuzima obavezu da podiže optužnice za Haški tribunal, Vukčević je rekao da se ta obaveza ne preuzima.

"Tužilaštvo ne preuzima obavezu da podiže optužnice, već je samo u obavezi da razmotri dokaze koje je prikupio Haški tribunal, pa ako iz njih proizilazi da je neko izvršio krivično delo, ono će dalje da postupi", rekao je Vukčević i dodao da postojeće optužnice srpsko tužilaštvo tretira "prosto rečeno, kao krivične prijave".

Novinare je interesovalo i da li memorandum daje mogućnost tužilaštvu da počne da se bavi slučajevima srednje i visokorangiranih oficira vojske i policije, kao i političara koji su eventualno umešani u zločine.

"Mi smo već počeli da tretiramo određene događaje i da gledamo da li u radnjama određenih osoba ima elemenata krivičnog dela", rekao je Vukčević.

Potpisivanje sporazuma pozdravio je i Dželou koji je objasnio da će time biti postavljeni okviri saradnje između MMKS-a i Tužilaštva za ratne zločine Srbije u mnogim oblastima.

Dželou je dodao da je sa srpskim tužiocima imao korisne razgovore o načinima otklanjanja smetnji u međusobnoj saradnji.

MMKS je mahanizam koji će postepeno preuzimati funkcije od Haškog tribunala kako se budu završavali poslednji postupci. Ovo je treći susret tužioca Vukčevića i Dželuoa, posle prošlogodišnjeg zajedničkog učešća na međunarodnoj konferenciji o nasleđu međunarodnih i krivičnih sudova u Nirnbergu.

Tužioca Dželoua primio je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se založio da što veći broj osuđenih državljana Srbije zatvorsku kaznu služi u Srbiji.

Dačić je, takođe, ukazao na nedopustivost dugog trajanja sudskih postupaka pred Haškim tribunalom, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom razgovora, razmatrana je dosadašnja saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, kao i buduće aktivnosti Rezidualnog mehanizma, osnovanog sa ciljem da nastavi ključne funkcije Tribunala i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, a Dačić je izrazio spremnost Beograda za dalju saradnju.

Tužilac Džalou najavio je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Mehanizma i srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво