Читај ми!

Suđenje za "Galeniku" počinje 23. septembra

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 23. septembar početak suđenja u procesu protiv bivšeg generalni direktora "Galenike" Nenada Ognjenovića i još sedam osumnjičenih za nanošenje štete tom preduzeću u iznosu većem od 900 miliona dinara.

Portparol suda Dušica Ristić rekla je Tanjugu da je sudsko veće zakazalo glavni pretres (suđenje) pošto je 23. jula održano pripremno ročište, koje je shodno zakonu, zatvoreno za javnost.

Na prirpemnom ročištu tužilaštvo i odbrana izjasnili su se pred sudom o predmetu optužbe, obrazložili dokaze koji će biti izvedeni na glavnom pretresu, predloženi su novi dokazi, i raspravljano je o činjeničnim i pravnim pitanjima koji će biti predmet rasprave, ukazala je Ristić.

Ognjenović je inače u pritvoru zbog već trećeg krivičnog postupka koji se protiv njega vodi i koji je kao i drugi još u fazi istrage.

On će 23. septembra na suđenju koje će biti otvoreno za javnost i medije, imati priliku da detaljno izloži svoju odbranu.

Optužnica osim Ognjanovića tereti nekadašnjeg direktora "Velefarma" Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora "Farmatrejda" Radoslava Sekulića, koji je u međuvremenu preminuo pa je postupak protiv njega obustavljen.

Optuženi su i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić" Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje "Pavlović" Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milan Vladović, kao i sudski veštak i ovlašćeni procenitelj Željko Birmančević.

Oni su optuženi da su kao saizvršioci izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Druga istraga je u slučaju "Galenika" pokrenuta u septembru 2013. godine za nova krivična dela i druga lica, pored Ognjenovića, koji je već bio u pritvoru.

Istraga je u septembru obuhvatila Dragana Šebreka, vlasnika i direktora preduzeća "BG Farm" Mladena Gazikalovića, Milicu Mirković, Draganu Šutić i Miroslava Jovića.

Treća istraga je pokrenuta krajem maja protiv Ognjenovića, bivšeg predsednika Upravnog odbora i direktora SPS-a Dejana Backovića i još sedam osumnjičenih da su oštetili tu firmu za oko 75 miliona evra i pribavili protivpravnu imovinsku korist za kompaniju Velefarm i druga povezana preduzeća.

U krivičnim postupcima koji se odnose na "Galeniku" i odgovorna lica iz te kompanije obuhvaćene su sporne aktivnosti koje su prema sumnjama tužialštva uzrokovale štetu za "Galeniku" od preko 100 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво