Читај ми!

Marko Milićev uhapšen u Kini

Po poternici srpskog Interpola, u Kini uhapšen Marko Milićev, zbog sumnje da je svojim vozilom na Brankovom mostu udario Luku Jovanovića, koji je podlegao povredama. Milićev će biti izručen Srbiji, poručio ministar Nebojša Stefanović.

18.50 – Marko Milićev je uhapšen i nalazi se u pritvoru u Kini. Srbija će večeras ili sutra pokrenuti postupak za ekstradiciju, rekao je ministar Nebojša Stefanović.

17.30 – Ministar Nebojša Stefanović održaće u 18.45 konferenciju za medije.

Marko Milićev, osumnjičen da je 25. jula svojim vozilom "mini-kantrimen" na Brankovom mostu usmrtio Luku Jovanovića, uhapšen je u Kini i biće izručen Srbiji, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Stefanović je, na vanrednoj konferenciji za medije, rekao da se Milićev nalazi u pritvoru i dodao da Srbija i Kina nemaju ugovor o ekstradiciji, ali da je Kina voljna da isporuči Milićeva.

"Srbija je već započela razgovore o izručenju Milićeva, iako bilateralni ekstradicioni sporazum između Srbije i Kine nije zaključen", rekao je Stefanović, dodavši da veruje da će to biti brzo rešeno zahvaljujući angažovanju ambasadora Kine u Srbiji i volji Narodne Republike Kine.

"Mislim da ćemo ovo uraditi mnogo brže nego što to predviđa redovna procedura po reciprocitetu koja bi mogla da potraje i više nedelja. Dobro je što je u pritvoru. Srbija će pokrenuti postupak ekstradicije večeras ili već sutra ujutro, i očekujem da će u narednih nekoliko dana, ili najviše nekoliko nedelja, Marko Milićev biti u rukama srpske policije i pravosuđa", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Milićev je 10. avgusta otišao u Tursku, 13. krenuo ka Hongkongu, a 15. avgusta je ušao u centralni deo Kine.

"Nakon toga smo obavestili kineske vlasti i u saradnji s njima, kada smo imali dovoljno dokaza za podizanje optužnice i crvene Interpolove poternice, pokrenuli smo proceduru hapšenja", rekao je Stefanović i dodao da detalji o kretanju Milićeva u Kini još nisu poznati, niti se zna da li je uhapšen još neko osim njega.

Stefanović je rekao da je Milićev uhapšen  u centralnoj Kini, po zahtevu Srbije, da mu je istakla viza i da ga ništa ne vezuje za teritoriju Narodne Republike Kine. Dodao je i da je potvrda o hapšenju Milićeva stigla iz centralnog ministarstva unutrašnjih poslova Kine i istakao da nije bilo lako pronaći jednog čoveka u milijardu i trista miliona ljudi.

Odgovarajući na pitanja novinara, Stefanović je rekao da policija još nema informacije o sudbini automobila "mini-kantrimen" kojim je usmrćen mladić, i da će to biti poznato tek kada Milićev bude u Srbiji.

"I bez toga imamo dovoljno svedoka i dokaza da napravimo veoma čvrst slučaj pred sudom", naglasio je Stefanović.

Ministar je zahvalio Narodnoj Republici Kini i predsedniku Kine, ambasadoru Kine u Beogradu, ali i pripadnicima srpske policije i drugim policijama na angažovanju u pronalaženju i hapšenju Milićeva.

Zahvalio je i svima koji su pomogli u pribavljanju dokaza za otkrivanje odgovornog za ubistvo Luke Jovanovića, bez obzira na to što je, kako je rekao, u početku bilo veoma teško naći dokaze i što se policija prilično namučila "da gotovo ni iz čega izgradi dobar slučaj".

Stefanović je podsetio da su, kao što je obećao, uhapšeni i osumnjičeni za ubistvo Tijane Jurić i Luke Jovanovića.

"Žao mi je što mnogi koji su tada govorili da ga nikada nećemo uhvatiti, da ga nećemo naći, koji su izmišljali razne priče u međuvremenu, žao mi je što sada ćute kada se pokazalo da sve ono što smo rekli – da smo bili u pravu. Od Darka Šarića do Marka Milićeva, uhapsili smo svakog kriminalca koji je počinio teško krivično delo u ovoj zemlji. Nastavićemo tako da radimo i za policiju neće biti nerešivih slučajeva", poručio je Stefanović.

Milićev je bio u bekstvu, pošto je napustio Srbiju 10. avgusta letom za Istanbul u 12.25. Pretpostavlja se da je iz Turske odleteo za Kinu.

Osumnjičen je da je, nakon što je automobilom udario mladića na mostu u Beogradu, sa prijateljima pobegao sa lica mesta, a 15 dana kasnije i iz zemlje.

Tereti se za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, ali i za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći.

Interpolova poternica je bila raspisana na dva imena – Marko Milićev i Marko Marković, pošto se sumnja da osumnjičeni koristi i stari pasoš na prezime Marković, čiji je nestanak prijavio prošlog septembra, a potom promenio prezime.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila "lada" i kad su izašli da pomere auto u zaustavnu traku, na njih je naleteo "mini-kantrimen". 

Vozač "kantrimena" nije se zaustavio nakon nesreće, a Luka Jovanović je preminuo dan kasnije u Urgentnom centru. 

Treći osnovni sud je 19. jula odredio jednomesečni pritvor Saši Jankoviću, koji je nakon nesreće prevezao Milićevljeve prijatelje koji su bili u "kantrimenu". Nakon što je Milićev autom udario mladića, njegovi prijatelji su prešli u taksi vozilo, a Milićev je taksisti naredio da ga prati.

Iz "kantrimena" u taksi prešli su Nikola Lepen, Dana Manevski, Tamara Bogdanović i Milica Novaković, koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo – pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи