Читај ми!

Oficir VRS: Nismo činili zločine

Bivši komandant Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Velimir Dunjić posvedočio je danas u Hagu, na suđenju Ratku Mladiću da njegova jedinica na sarajevskom ratištu, tokom rata u BiH, nije činila zločine.

Velimir Dunjić je rekao da je njegova brigada isključivo branila šest sarajevskih opština u kojima su živele "desetine hiljada" Srba pred ofanzivama Armije BiH, prenosi Beta.

Svedok je negirao da je njegova jedinica koristila snajpere, tvrdeći da je teren bio nepovoljan za to. Potvrdio je, međutim, da je brigada koristila artiljerijske granate teških kalibara protiv ciljeva u gradu, "jer ovo je bio rat, a ne partija šaha".

Sugestiju tužioca, tokom unakrsnog ispitivanja, da su te granate pogađale i civilne objekte, Dunjić je odbacio rečima: "Mi smo otvarali vatru na neprijatelja, njegove jedinice i borbene položaje".

"Znači, ne na civile?", pitao je zastupnik optužbe. "Možda ih je i bilo, ali ako neprijateljske snage na nas dejstvuju iz civilnog objekta, to više nije civilni objekat, nego legitimni vojni cilj po kojem smo mi delovali", odgovorio je svedok.

Upitan o generalu Armije BiH Jovu Divjaku, Dunjić je uzvratio: "On je Srbin koji je izdao srpski narod i stavio se na muslimansku stranu". 

Svedok je potvrdio da je pod njegovom komandom u Igmanskoj brigadi bila i grupa "šešeljevaca" koju je predvodio Branilav Gavrilović, zvani Brne, rekavši da su oni bili pripadnici VRS i da su se pridržavali međunarodnih ratnih konvencija.

Prema Tužilaštvu, ta grupa je palila i pljačkala imovinu Muslimana i Hrvata i činila druga zlodela. 

Dunjić je tvrdio i da su kroz zonu odgovornosti njegove jedinice ka Sarajevu slobodno prolazili humanitarni konvoji, uprkos tome što ih je Armija BiH koristila za švercovanje oružja i municije.

Sledećeg svedoka odbrane, Mladićevi advokati će pred sudije izvesti sutra. Ratnog lidera bosanskih Srba optužnica tereti i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao ramere genocida i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи