Читај ми!

Adžić: Nije bilo progona iz Ilijaša

Svedok odbrane Ratko Adžić izjavio je na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu, da Muslimani i Hrvati nisu bili prognani iz sarajevske opštine Ilijaš tokom sukoba u BiH.

Adžić je za vreme rata bio predsednik opštine Ilijaš i komandant lokalnog kriznog štaba. Opisao je odlazak muslimanskog i hrvatskog stanovništva kao dobrovoljan, prenosi Beta.

Tužiteljka Kamij Bajbls tvrdila je, međutim, tokom unakrsnog ispitivanja, da je Muslimanima bila "neophodna" Adžićeva dozvola da napuste teritoriju opštine.

Svedok je to opovrgavao, rekavši da su želju za odlaskom muslimanski civili prijavljivali lokalnom Crvenom krstu koji je bio organizator.

"Ja sam bio da se ljudima dozvoli sloboda kretanja, da idu gde hoće", rekao je svedok.

Potvrdio je da su srpske snage "zarobljavale" muslimansko stanovništvo u zonama "borbenih dejstava", odakle su ih, "po sopstvenoj želji" davali u razmenu za Srbe sa muslimanske teritorije.

Zastupnica optužbe je rekla da je Adžić zapovedao i vojnim jedinicama na Ilijašu, ali je svedok to negirao, uprkos predočenim dokumentima.

Adžića je tužiteljka Bibles ispitivala i o periodu od januara do jula 1993. kada je bio ministar unutrašnjih poslova RS.  Predočila mu je da je, maja 1993, šefa prijedorske policije Sima Drljaču - koga je VRS, u dokumentu prikazanom u sudnici, označila kao vinovnika "masakra" 150 Muslimana u Skender Vakufu u leto 1992 - postavio za predsednika komisije MUP za istraživanje "genocida nad Srbima".

"Uopšte o ovome nisam znao ništa, niti mi je iko u MUP da bilo kakve informacije o tome", uzvratio je svedok.

Upitan za izvor tvrdnje iz pisane izjave da je u Sarajevu nasilnom smrću stradalo "6.000 Srba", Adžić je kazao da su to, posle rata, tvrdili sarajevski mediji.

Pošto je tužiteljka podsetila da su demografi Tribunala utvrdili da je u Sarajevu ubijeno "minimalno nekoliko stotina Srba", Mladićev branilac Lukić protestovao je da je "ta tvrdnja uvreda" i "muslimanska propaganda".

Svedok Adžić tvrdio je i da Sarajevo nije bilo pod opsadom VRS, već da je "prvo bilo iznutra zatvoreno od muslimanskih snaga, a onda smo mi napravili linije odbrane okolo".

Mladić će sutra  nastaviti svoju odbranu, iskazom sledećeg svedoka.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (71) optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida.  Optužnica ga tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво