Читај ми!

Oliveru Ivanoviću produžen pritvor

Lider SDP-a Oliver Ivanović je pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici negirao krivicu po svim tačkama optužnice koje ga terete za učešće u ratnim zločinima 1999. i 2000. Ročištu je prisustvovao i direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je da je lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću produžen pritvor za još dva meseca. Ivanoviću je produžen pritvor do 26. oktobra, izjavila je Nikolić Solomon.

Oliver Ivanović je, odgovarajući na pitanje sudije Roksane Komša da li se oseća krivim,  rekao da "apsolutno nije kriv". I ostala četvorica optuženih Srba: Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, takođe su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Tužilac Džonatan Ratel je, čitajući optužnicu, rekao da je Oliver Ivanović optužen zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična dela 14. aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je, po navodima optužnice, bio vođa paravojne policijske jedinice. On je, naveo je tužilac Ratel, naredio ubistvo grupe Albanaca.

"Na taj način, optuženi je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva... Ovo delo je trenutno kažnjivo sa najmanje pet godina zatvora", naveo je Ratel.

Komandir policije u Mitrovici Dragoljub Delibašić i Oliver Ivanović, kao vođa srpske paravojne grupe poznate kao "čuvari mosta", naveo je Ratel, podstrekavali su u februaru 2000. godine upad u nekoliko zgrada u severnom delu Mitrovice, kako bi iz njih prisilno bile oterane albanske porodice.

Tada je ubijeno 11 Albanaca, a četvoro njih je povređeno, rekao je tužilac Ratel.

U ovoj tački optužnice, Delibašić i Ivanović se terete za podstrekavanje izvršenja krivičnog dela podstaknutog etničkim motivima. Kazna zatvora je po ovoj tački optužnice ne manja od 10 godina.

Ostala trojica optuženih, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, prema navodima optužnice, terete se za teško ubistvo, teško ubistvo u pokušaju i teško ubistvo u pokušaju sa nanošenjem teških telesnih povreda.

Nakon pripremnog ročišta, odbrana optuženih ima rok od mesec dana da preda primedbe uz dokaze i nakon toga će sudija Roksana Komša odlučiti da li će sudski proces biti nastavljen ili će ga obustaviti.

Suđenju je prisutvovala rodbina optuženih, šef kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačlenik severnog dela Mitrovice Goran Rakić.

Đurić je rekao da Srbija stoji iza Olivera Ivanovića i ostalih optuženih, uverena da će dokazati svoju nevinost. Napomenuo je i da Vlada Srbije i dalje insistira da budu pušteni da se brane sa slobode.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи