Tomić oslobođen optužbi za "malu Kolubaru"

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio bivšeg direktora rudarskog basena "Kolubara" Dragana Tomića i njegove saradnike optužbi da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u vezi sa kupoprodajom gvožđa od juna 2004. do decembra 2008, u slučaju poznatom i kao "mala Kolubara".

Tom odlukom, koja je objavljena na njegovom sajtu, Apelacioni sud je odbio žalbu tužilaštva i potvrdio prvostepenu oslobađajuću presudu Višeg suda u Beogradu, prenosi Tanjug.

Optužbi su osim Tomića oslobođeni pomoćnik direktora za komercijalne poslove Kolubare Milivoj Ristić, zamenik direktora i direktor od 2008. Vladan Jovičić, pomoćnik direktora za komercijalne poslove Radisava Ranković, zamenik direktora Milovan Obradović i direktor preduzeća "Inos sirovine Lazarevac", koje je do 2009. bilo društveno, Milovan Radisavljević.

Sa njih je ovom odlukom skinuta sumnja da je, kako je tvrdilo tužilaštvo, direktor "Inos sirovine" koristio prijateljstvo sa Tomićem, Jovičićem i Obradovićem i ugovarao za kupovinu gvožda po nižoj ceni od tržišne, pa je tako "Kolubara" oštećena za 58.832.390 dinara, što su veštaci opovrgli tokom suđenja.

Sumnjalo se da rukovodioci "Kolubare" nisu preduzimali nikakve mere prema "Inos sirovinama" zbog neplaćenog duga za gvožđe.

Po nalaženju Apelacionog suda na pouzdan i nesumnjiv način je utvrđeno na osnovu usaglašenog mišljenja veštaka da su svi ugovori i aneksi koji su iz izmenjene optužnice, odnosno ugovorene cene po kojima je DP "Inos sirovina" Lazarevac otkupljivalo gvožđe kao sekundarnu sirovinu od "Kolubare" odgovaraju tržišnim cenama.

S obzirom na to, prema oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno postupio kada je optužene oslobodio od optužbi, budući da u konkretnom slučaju nije dokazano da su ovi okrivljeni izvršili krivično delo.

Tomić je na početku suđenja 2012. godine negirao optužbe i rekao da su on i drugi optuženi žrtve medijske hajke pod nazivom "Prevara veka", odnosno "Afera Kolubara" sa ciljem da se DSS, čiji je član, uništi i predstavi kao kriminalno udruženje.

Tomić je bio u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, skoro godinu dana, ali zbog drugog predmeta, od hapšenja 2. oktobra 2011. do 21. septembra 2012. godine.

Protiv njega je bila podignuta još jedna optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal, koja ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare", kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Suđenje po toj optužnici još nije zakazano.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. avg 2014, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

Vojo

A pred izbore Kostunicini su uradili ovo Kostunicini su pokrali ono,a Brankica sve zna.SRAMOTA!