Читај ми!

Zloupotrebe pri trošenju Tijaninog novca

Policija je utvrdila da je bilo zloupotreba prilikom trošenja novca koji je sakupljen za lečenje devojčice Tijane Ognjanović koja je preminula u bolnici u Hjustonu, potvrdio je ministar policije Nebojša Stefanović.

Istraga o nabavci opreme za novobeogradski Institut za majku i dete od novca prikupljenog za lečenje Tijane Ognjanović, privodi se kraju. Policija je utvrdila da je bilo zloupotreba. Više detalja najavljuje za naredne dane.

O kakvoj zloupotrebi je reč, ko je i koliku korist imao od nabavke opreme iz donacije za lečenje devojčice Tijane Ognjanović, koja je umrla ne dočekavši novo srce? Na tome rade policijski inspektori i inspektori Ministarstva zdravlja, u saradnji s Tužilaštvom.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je policija tokom istrage utvrdila da postoje neke nepravilnosti i da je bilo nekih zloupotreba.

"Mi sad veoma blisko sarađujemo sa Tužilaštvom, u preciznom definisanju kako da nastavimo dalje i u narednih nekoliko dana ćemo izaći u javnosti sa više detalja u vezi za ovaj slučaj", naveo je Stefanović.

Policija za sada ne iznosi detalje, a mediji prenose da su se pri nabavci medicinske opreme za Institut za majku i dete dobavljači ugradili za više od 320 hiljada evra.

Navode da su maloprodajna preduzeća iskorišćena kao posrednici, a roba nabavljana od preduzeća koja se bave veleprodajom, po nižoj ceni.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se zalaže za to da u Ministarstvu zdravlja ne bude nijedan tajni ni polutajni ugovor i da nema nikakvog razloga za to.

"Mnogo će transparentnije biti da i vi kao novinari i svi zainteresovani da budu uključeni u te procedure i nabavke i svega onoga što se dešava jer to je sve i vaš i moj dinar, i imamo pravo da znamo gde to ide", naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, u ovakvu situaciju smo došli kada smo pristali da to bude tajno. Čim kažete da je nešto tajno, ušli ste u proces sumnje. Tu dolazi do problema.

Tajni Ugovor o donaciji opreme vredne 1,2 miliona evra potpisali su porodica Ognjanović i Institut za majku i dete. Posle potvrde policije da je bilo zloupotreba, komentar iz Instituta nismo dobili. Ognjanovići se nisu javljali na telefon.

Da bi se prostor za sumnju ubuduće smanjio, a povećao onaj za humanost, za septembar se najavljuje registrovanje jedinstvenog Fonda. U njemu bi se prikupljao novac za lečenje dece u inostranstvu, pod upravom i garancijama Vlade.

Lončar kaže da je to ono što donosi sigurnost i garanciju da ćete imati sve krajnje transparetno – i ko je donirao novac, i gde se novac troši.

"Imaćete komisije koje će odlučivati o tome, eksperte i strane stručnjake, i biće procedura koja mora da se ispoštuje jer ovo je neodrživo. Svaki dan imate jednu ili dve akcije o koje ne možete da se oglušite, koje su krajnje srceparajuće, kad čujete te sudbine i kako je neophodna pomoć", istakao je ministar.

Čekajući transplantaciju srca, osmogodišnja Tijana preminula je u bolnici u Hjustonu. Ujedinila je građane koji su, u jednoj od najvećih humanitarnih akcija na ovim prostorima, prikupili milion i 600 hiljada evra.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи