Vilijamson: Da je sud formiran, već bih podigao optužnice

Imamo dovoljno dokaza i da je Specijalni sud formiran, mislim da bismo odmah mogli da podignemo optužnice protiv najvišeg rukovodstva OVK, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za "Kohu ditore" glavni tužilac Euleksovog istražnog tima Klint Vilijamson.

Šef Euleksovog istražnog tima kaže da je po novinama video naslove da je "Vilijamson rekao da nema trgovine organima".

"Ja nisam to rekao. Ono što sam rekao jeste da ima ubedljivih indicija da se to desilo. Mi verujemo da se jedna takva stvar desila, ali u ograničenom stepenu. Znači, postoji velika razlika između onoga kada se kaže 'da nema dokaza' i rečenice 'nema dovoljno dokaza da se u ovom trenutku podiže optužnica za to'. Smatram da je to veoma značajno razjašnjenje", istakao je Vilijamson.

Priznaje i da su njegovi zaključci uglavnom isti kao oni koje je ranije u svom izveštaju izneo Dik Marti, a pre njega i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte. 

Dan pošto je objavio glavne nalaze trogodišnje istrage njegovog tima specijalnih istražitelja, američki tužilac Klint Vilijamson insistira na tome da ima dovoljno dokaza da podigne optužnice protiv najvišeg rukovodstva OVK i objašnjava potrebu da im se sudi van teritorije Kosova.

U ekskluzivnom intervjuu za Kohu ditore, Vilijamson je rekao da bi, da je bio osnovan Specijalni sud, on do sada već i formalno podigao te optužnice.

"Teško je spekulisati oko toga, ali mislim da bismo, da je bio formiran sud, bili u stanju da istog trenutka podigemo tužbe", kaže Vilijamson.

Iako ni u ovom intervjuu nije želeo da pominje imena onih koje će, kako očekuje, optužiti, kaže da su istražnom timu ta imena poznata.

"Znamo ko su osobe za koje smatramo da su glavni odgovorni za te zločine i istraga će se nastaviti, biće fokusirana na njih. U zavisnosti od toga kako će teći istraga narednih meseci, spisak bi mogao da bude proširen", rekao je Vilijamson  i ponovio da "neće optužiti OVK već najodgovornije pojedince".

Ističe, međutim, da treba biti realan kada je reč o trenutnoj situaciji.

"Tokom 15 godina bilo je pokušaja da se sudi visokim oficirima OVK na Kosovu. Takvi pokušaji su nailazili na pritiske, zastrašivanja i kritike sa najvišeg nivoa kosovske vlade. Koliko god puta je bilo pokušaja da se istraže ti slučajevi, ti ljudi su učinili sve da to spreče", naglasio je Vilijamson.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи