Slučaj "žuta kuća", preduga potraga za pravdom

Porodice žrtava zločina na Kosovu predugo čekaju pravdu i istinu o sudbini svojih najmilijih, kaže Majkl Montgomeri, američki novinar koji je otkrio "žutu kuću" u Albaniji u kojoj su, prema izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, ljudima vađeni organi.

"Klint Vilijamson je ozbiljan tužilac i vodio je ozbiljnu istragu", kaže Montgomeri u razgovoru za Tanjug, osvrćući se na izveštaj o trogodišnjoj istrazi o Martijevim navodima koji je specijalni Euleksov tužilac juče predstavio u Briselu.

Međutim, Montgomeri dodaje da rezultati te istrage nisu otkrili ništa suštinski novo.

"UNMIK je još od 2003. znao za optužbe o vađenju organa, ali nikada nije sproveo ozbiljnu istragu o tome, a time se do formiranja Vilijamsonovog tima 2011. nije bavio ni Euleks", podseća novinar Montgomeri.

On dodaje da su podaci o tajnim logorima u Albaniji u kojima su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova držali kidnapovane civile odavno navedeni u izveštajima brojnih medija i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Montgomeri je u svojstvu izveštača britanskog Dejli telegrafa, zajedno sa kolegom Stivenom Smitom, istraživao ratne zločine na Kosovu nakon okončanja sukoba 1999. godine i prvi skrenuo pažnju istražiteljima Ujedinjenih nacija i Haškog tribunala na postojanje "žute kuće" u mestu Burelj u centralnoj Albaniji.

"Porodice žrtava predugo čekaju na istinu i pravdu", ističe Montgomeri, dodajući da će i suđenje na osnovu rezultata Vilijamsonove istrage biti veliki izazov za međunarodnu pravdu.

Vilijamson je juče u Briselu saopštio da je našao brojne dokaze da su visoki oficiri OVK tokom 1999. i 2000. sprovodili sistematsku kampanju etničkog čišćenja čija su meta bili kosovski Srbi i Romi, ali da nema dovoljno jakih dokaza za optužnicu zbog vađenja organa.

"Vilijamsonov tim se izvesno sretao sa brojnim preprekama na koje smo i mi nailazili", kaže Montgomeri, koji se tokom novinarske istrage o zločinima OVK i sam suočavao sa pretnjama i slučajevima zastrašivanja svedoka.

"Kako da dokažete zločin koji se dogodio pre 15 godina, a ne znate imena žrtava ni počinilaca, niti imate ozbiljne materijalne dokaze?", pita se Montgomeri, ističući da je međunarodna zajednica reagovala nedopustivo kasno.

Montgomeri, koji danas radi za američki Nacionalni javni radio u San Francisku, ukazuje da je priča o trgovini organima, koja predstavlja tek mali deo zločina nad civilima nakon kosovskog rata, odvukla pažnju javnosti od velikog broja "običnih" slučajeva kidnapovanja, mučenja i ubistava u režiji OVK.

"Ono što je motivisalo našu istragu, koja ni do danas nije zaključena, jeste sudbina stotina ljudi koji su nestali nakon ulaska NATO trupa i UN na Kosovo", kaže Montgomeri i ističe da su predstavnici međunarodne zajednice godinama ignorisali zločine OVK, a da privođenje zločinaca ostaje izazov punih 15 godina nakon rata.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво