Читај ми!

Daviniću uslovno osam meseci zbog "barkase"

Apelacioni sud u Beogradu izrekao je osuđuću presudu nekadašnjem ministru odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslavu Daniviću kojom ga je osudio na osam meseci zatvora s rokom provere od tri godine jer je 2005. godine Crnoj Gori nezakonito poklonio vojni brod "barkasa" vredan oko 50.000 dolara.

Iako je Davinić već dva puta prvostepenim presudama Višeg suda u Beogradu bio oslobođen tih optužbi za zloupotrebu službenog položaja, Apelacioni sud je nakon održanog pretresa izrekao osuđujuću presudu, a oštećenu Republiku Srbiju je radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva uputio na parnicu, prenosi Tanjug.

U obrazloženju svoje presude objavljene na sajtu, Apelacioni sud navodi da je Davinić oglašen krivim što je 18. avgusta 2005. godine u Beogradu iskorišćavanjem službenog ovlašćenja naneo štetu Ministarstvu odbrane Državne zajednice Srbije i Crne Gore jer je odlučio da se Regionalnom centru za obuku ronilaca za podvodno razminiranje iz Bijele ustupi bez naknade plovno sredstvo Vojske SCG barkasa hidrografska.

To plovno sredstvo je zatim 7. septembra 2005. godine predato Regionalnom centru iz Bijele, zajedno sa brojnim materijalnim sredstvima i pratećom opremom u vrednosti od oko 3,6 miliona dinara.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da je Davinić bio svestan da stavlja van snage prethodno donetu odluku o prodaji barkase kao viška sredstava i time pričinjava štetu budžetu savezne države kome bi bila uplaćena sredstva od ostvarene prodaje.

"Tim pre što ga je pravna uprava Ministarstva odbrane Državne zajednice prethodno obavestila da se takva odluka ne može doneti, bez obzira na to što je Direkcija za imovinsko-pravne poslove Ministarstva odbrane naknadno dala mišljenje da nema pravnih primedbi na nacrt ugovora jer je okrivljeni odluku o ustupanju bez naknade predmetne barkase doneo pre nego što je dobio mišljenje Direkcije za imovinsko pravne poslove", navodi Apelacioni sud.

Istraga u vezi sa brodom pokrenuta je u aprilu 2009. godine, a slučaj je prijavio Generalni inspektorat Ministarstva odbrane Srbije.

Davinić je tokom suđena negirao da je izvršio krivično delo, navodeći da je sve učinio u skladu sa sporazumom između Ministarstva odbrane i crnogorskog centra.

On je već pravosnažno oslobođen po tri optužnice (afera Pancir, stanovi za Kobre, stan za jednog oficira), a u toku mu je suđenje za aferu "satelit".

Još jednu optužnicu protiv njega kao i njegovog tadašnjeg pomoćnika Miluna Kokanovića zbog sumnje da su u postupku prodaje viška naoružanja zloupotrebom službenog položaja 2005. godine oštetili budžet Srbije tužialštvo je podiglo prošle godine.

Tom optužnicom Daviniću se na teret stavlja da je iskorišćavanjem svog službenog položaja preduzeću "Jugoimport-Mont"iz Podgorice pribavio imovinsku korist od 1.617.686 američkih dolara i državi Srbiji u tom iznosu naneo štetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво