Šest meseci od hapšenja Ivanovića

Građanska inicijativa "Srbija, demokratija, pravda" pozvala je Vladu da učvrsti svoje garancije i koristeći svoj kredibilitet od međunarodnih institucija, pre svih od Euleksa, zahteva da se njihovom lideru Oliveru Ivanoviću omogući da se brani sa slobode. Kancelarija za KiM traži puštanje Ivanovića.

U saopštenju se podseća da se danas navršava šest meseci od kada je Ivanović, kako se navodi, "neosnovano utamničen", prenosi Beta.

"Ni šest meseci nije bilo dovoljno da tužilac pronađe dokaze, koji ne postoje, kao ni svedoke koji će se naprasno setiti da su nešto videli ili čuli, kako bi za sebe pribavili određene privilegije, poput novog života u nekoj zapadnoj zemlji", piše u saopštenju.

Građanska inicijativa SDP navodi da su njeni članovi "zgroženi ponašanjem Euleks tužilaštva koje je bez ikakvih dokaza odlučilo da pritvori Ivanovića, i na taj način zastraši sve Srbe na Kosovu i Metohiji".

U Građanskoj inicijativi SDP smatraju da je "svesno ili nesvesno, neko želeo da Ivanovića ukloni sa političke scene u najdelikatnijem trenutku po srpski narod na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu".

Oni postavljaju pitanje i da li će izvinjenje biti dovoljno da se nadoknade patnje Ivanovića i njegove porodice kada se završi "montirani postupak" i dokaže da je sve bilo "velika politička igra".

Ivanović je uhapšen 27. januara pod optužbom za ratni zločin iz 1999. i teško ubistvo iz 2000. godine. Ivanović je negirao te optužbe.

Kancelarija za KiM traži oslobađanje Ivanovića 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je da Oliver Ivanović bude odmah pušten iz pritvora, budući da šest meseci nakon što je uhapšen optužnica protiv njega još nije podignuta, niti mu je omogućeno da se brani sa slobode.

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da u osetljivom i složenom trenutku, kada Vlada Srbije i predstavnici srpske zajednice na Kosovu i Metohiji ulažu maksimalne napore da u Pokrajini zavlada poverenje, zajedništvo, mir i tolerancija, ovaj pravni presedan i neosnovano šestomesečno držanje u pritvoru, bez optužnice, tome ne doprinosi.

"Naprotiv, sa pravom se kod Srba na Kosmetu produbljuje strah i nepoverenje u domaće i međunarodno pravo i pravdu, i urušava poverenje u institucije i nepristrasnost pravosuđa, što otežava vladavinu prava na Kosovu i Metohiji i udaljava nas od željenih ciljeva", navodi se u saopštenju.

U Kancelariji za KiM razočarani su činjenicom da se ignorišu garancije Vlade Srbije da će Oliver Ivanović u svakom trenutku biti dostupan pravosuđu ukoliko mu se dozvoli da se brani sa slobode.

Podsećajući na te garancije, kao i na to da tužilac ni posle šest meseci nije uspeo da prikupi dokaze protiv Olivera Ivanovića, Kancelarija za KiM traži završetak ovog procesa i da se Ivanović odmah pusti iz pritvora.

"To će biti korak koji će pokazati da se na Kosovu i Metohiji poštuju ljudska prava i da niko u Pokrajini ne treba da strahuje od tajnih spiskova i optužnica", poručuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи