Читај ми!

Odloženo suđenje Počuči

Početak suđenja bivšem portparolu Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomiru Počuči zbog poziva na linč aktivistkinja "Žena u crnom", odloženo je zbog nedolaska njegovog advokata koji je na godišnjem odmoru.

Umesto advokata, na ročište je došao pripravnik iz advokatske kancelarije koji, kako je naveo, nije položio pravosudni ispit, niti je upoznat sa spisima predmeta, prenosi Beta.

Sudsko veće je zato odlučilo je da se glavni pretres odloži za 17. sepetmbar, kada će Poučuča izneti odbranu.

Počuča se tereti za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Nakon objave na svom nalogu, Počuča je smenjen s mesta portparola Protivterorističke jedinice.

Počuča je novinarima rekao da on nije promenio stav od 27. marta kada je na svom nalogu na Fejsbuk profilu komentarisao "Žene u crnom".

"Žalim zbog reči koje sam upotrebio u nekulturnoj formi, ali stojim iza svog stava. Normalna država bi trebalo da vodi računa o svojim građanima, a većina građana se ne slaže s delovanjem autošovinističkih organizacija kao što su Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo koji deluju protiv interesa države", rekao je Počuča.

Počuča je preko Fejsbuka pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i
Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže i pretuku aktivistkinje te organizacije koje su na Trgu Republike u Beogradu obeležavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Sudski proces je nazvao "naduvanom farsom" i "licemerjem".

"Ovo je naduvana farsa, jer tumače zakon bez pravde, i iz ovoga se vidi da pravda i zakon u ovoj državi imaju sve manje dodirnih tačaka", ocenio je Počuča.

Stanislava Zajović iz organizacije "Žene u crnom" rekla je da očekuje fer suđenje s koga će se poslati jasna poruka da je nasilje nad braniteljkama ljudskih prava kažnjivo.

"Ovo je veoma važno suđenje i mi očekujuemo od države da se odgovrno u skladu sa međunarodnim obavezama i ponaša. Za nas je važno da se izrekne adekvatna kazna, da se javnosti pošalje poruka da je nasilje nad braniteljakma ljudskih prava kažnjivo", rekla je novinarima Stanislava Zajović.

Navela je da "Žene u crnom" od tog poziva na linč konstantno trpe nasilje.

Kao posledica Počučinog poziva na nasilje, ispred prostorija organizacije "Žene u crnom" održan je protest desničarskih organizacija koji je rezultirao i peticijom stanara zgrade da se "Žene u crnom" isele iz svojih prostorija u Jug Bogdanovoj ulici.

"Mi smo izložene permanentnom nasilju, i poslednji čin nasilja je bio juče kada sam bila na ulici i kada sam bila izložena ne samo verbalnom nasilju, već pretnjama smrću," rekla je Stanislava Zečević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи