Читај ми!

Hapšenja u Nišu

Niška policija uhapsila direktorku privrednog društva "Nisa" a. d. Snežanu Trenčić i poreskog inspektora Srđana Zdravkovića. Određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Zoran Ajković zvani Ajkula.

Snežena Trenčić (62) iz Niša uhapšena je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela falsifikovanje službene isprave i pranje novca pomaganjem, a Srđan Zdravković (50) iz Aleksinca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, saopštila je Policijska uprava Niš.

Krivičnom prijavom obuhvaćen je i Zoran Ajković zvani Ajkula (43) zbog pranja novca. Ajković je uhapšen u Crnoj Gori po međunarodnoj poternici i u pritvoru čeka izručenje Srbiji.

Sumnja se da je Trenčićeva izvršila krivična dela falsifikovanje službene isprave i pranje novca pomaganjem Ajkoviću, koji je član Upravnog odbora ''Nisa'' A.D. Niš i jedan od članova Konzorcijuma za kupovinu tog društvenog preduzeća.

Osumnjičena se tereti da je, u toku 2008. godine, pomogla Ajkoviću pri izvršenju krivičnog dela pranje novca tako što je sklopila ugovor o pozajmici u iznosu od 22.856.238 dinara.

U ugovor je unet neistinit podatak da je navedeni novac Ajković uplatio na žiro račun preduzeća ''Nisa'', a za koji se sumnja da potiče iz izvršenog krivičnog dela poreska utaja.

Takođe, sumnja se da je Srđan Zdravković izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja tako što je, u svojstvu poreskog inspektora, u postupku utvrđivanja poreza na kapitalnu dobit Ajkovića, u januaru 2013. godine utvrdio poresku obavezu u iznosu od 1,6 miliona dinara.

U ponovljenom postupku, februara 2014. godine, navedena poreska obaveza utvrđena je na iznos od 23,8 miliona dinara.

Na taj način, kako saopštava policija, osumnjičeni je Ajkoviću omogućio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 22, 2 milona dinara i za toliki iznos oštetio budžet Srbije.

Akcija hapšenja policijskih službenika niške kriminalističke policije sprovedena je u nastavku borbe protiv suzbijanja privrednog kriminaliteta, u saradnji sa Višim javnim tužiocem u Nišu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи