Читај ми!

Vilijamson u Beogradu

Klint Vilijamson, glavni tužilac Specijalnog tima za istragu navoda o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, boravi u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Američki tužilac je juče boravio i na Kosovu, a prema najavama u medijima, krajem meseca bi trebalo da obelodani svoj izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.

Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izveštaj međunarodnih istražitelja kojima rukovodi Vilijamson, trebalo bi da bude objavljen tokom naredne nedelje u Briselu, i to u ponedeljak, 28. jula.

Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutih u izveštaju Dika Martija o organizovanom kriminalu i trgovini organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine.

Istraga u slučaju trgovine organima, za šta se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji, u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine.

U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga prenela je Vilijamsonu da je Kosovo spremno da ispuni obaveze kako bi se proces istrage okončao.

Vilijamson se u Prištini sastao i sa zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kučijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bajram Redžepi i Agim Čeku.

Kako prenose mediji, Vilijamson nije rekao šta se nalazi u izveštaju o istrazi, ali je diskutovao sa njima o koracima koje treba preduzeti kao što su "ustavne promene i donošenje sporazuma o saradnji sa trećim državama".

Šef Specijalnog tima za istragu navoda o trgovini organima nije se sastao sa odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, javlja agencija bliska kosovskoj vladi Indeks onlajn.

Vilijamson je u martu ove godine, prema pisanju prištinske Tribune, ispitivao Tačija u vezi sa istraživanjem zločinima iz izveštaja Dika Martija.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ranije je izjavio da je zadovoljan kako teče istraga o trgovini organima na Kosovu koja je, prema njegovom mišljenju, dokazala da su zločini izvršeni, te da je ostalo da se otkriju izvršioci. Vukčević je, takođe, napomenuo da je reč o ratnim zločinima koji ne zastarevaju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво