Читај ми!

Simović: Krivična dela počinili kriminalci

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane Veselinko Simović rekao je da u Foči 1992. nije bilo zločina nad Muslimanima i, istovremeno, da bi neke od Srba, kasnije osuđenih za zločine u tom gradu, odveo "na električnu stolicu".

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (71) optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, uključujući seksualno nasilje nad ženama u Foči. Foča je jedna od sedam opština u kojima je, po optužnici, progon nesrba imao razmere genocida.

U glavnom iskazu, Simović, koji je bio pripadnik fočanske Teritorijalne odbrane, tvrdio je da su u tom gradu "psi rata" i "kriminalci" iz Srbije i Crne Gore "obrukali sve poštene borce Foče" time što su činili "krivična dela", poput pljačkanja i paljenja kuća i maltretiranja i Muslimana i Srba.

Kazao je, međutim, da to ne smatra "zločinima". "U Foči tih dela nije bilo", rekao je svedok.

Na pitanje tužioca, tokom unakrsnog ispitivanja, zna li da su pripadnici jedinice VRS, kojoj je i on pripadao, Dragoljub Kunarac i Radovan Stanković posle rata osuđeni na višegodišnje kazne zbog ratnih zločina, uključujući silovanja muslimanskih žena, Simović je odgovorio potvrdno, naglašavajući, međutim, da, u vreme počinjenja, za njihova zlodela nije znao.

Zbog porobljavanja i silovanja muslimanskih žena u Foči, Haški tribunal je Dragoljuba Kunarca, uhapšenog 1998, pravosnažno osudio 2002. na 28 godina zatvora.

Radovana Stankovića je, zbog seksualnog nasilja u Foči, na 20 godina zatvora osudio Državni sud BiH kojem je predmet ustupio Tribunal.

Na pitanje zna li da je zbog tih zločina osuđen i Radomir Kovač, svedok je emotivno rekao da je "time što je uradio", Kovač "obrukao mene kao borca". Podvukao je da je Kovaču, kad se vratio s izdržavanja kazne, kazao: "Dobro si prošao, ja da sam bio, pravo bih te odveo na električnu stolicu i pritisnuo dugme, ne jednom, nego tri puta... Sud te osudio, malo te osudio".

"Da sam znao za te zločine, kunem se pred Bogom i ovim sudom, ja bih mu presudio, makar nikad ne izašao iz zatvora", ponovio je nekoliko puta Simović.

Kovača, koji je bio uhapšen 1999, Tribunal je 2001. osudio na 20 godina zatvora zbog porobljavanja i silovanja muslimanskih žena u Foči. Odlukom suda, na slobodu je iz zatvora u Norveškoj nedavno pušten posle 14 izdržanih godina, odnosno dve trećine kazne.

Na sugestiju zastupnika optužbe da to onda znači da nisu samo paravojnici, nego i pripadnici VRS činili zločine, svedok je odgovorio: "Da".

Navedene počinioce nazvao je i "bezdušnicima" koji su "obrukali VRS". Insistirao je, međutim, da niko od komandanata i pripadnika VRS za ta zlodela nije znao.

Na pitanje sudije Kristofa Flugea kako zna da zapovednici nisu znali za zločine, Simović je uzvratio da "misli" da je tako, jer bi, u suprotnom, komandanti kaznili počinioce. "Niko nije dobio naređenje... da radi takve stvari", izjavio je svedok.

Potvrdio je da tokom rata niko od počinilaca nije bio kažnjen.

Danas započeti iskaz, sledeći svedok odbrane Nenad Deronjić nastaviće sutra. Deronjić je prvi svedok odbrane o zbivanjima u Srebrenici u leto 1995.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи