Читај ми!

Vilijamsonov izveštaj sledeće nedelje

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga prenela je šefu Specijalnog tima za istragu navoda o trgovini organima Klintu Vilijamsonu da je Kosovo spremno da ispuni obaveze kako bi se proces istrage okončao. Izveštaj međunarodnih istražitelja biće objavljen tokom naredne nedelje u Briselu, prenose prištinski i beogradski mediji.

U saopštenju iz kabineta Jahjage rečeno je da je ona rekla Vilijamsonu da su kosovske institucije angažovane na saradnji sa Specijalnom jedinicom za istragu kako bi se ojačali red i zakon i ispunile obaveze Kosova prema međunarodnoj pravdi. Vilijamson će boraviti sutra u Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Atifete Jahjaga je rekla da je kosovska skupština podržala formiranje Specijanog suda i da će u momentu konsolidovanja kosovskih institucija sprovesti ratifikovani sporazum, vršeći neophodne zakonske i ustavne promene kako bi se prilagodile formiranju novog suda, prenosi Tanjug.

Ona je istakla da je angažovana da pristup Kosova bude sveobuhvatan i da istraga koja će proizaći iz izveštaja Saveta Evrope nije pokušaj da se sudi ratu nego način da se istraže eventualni individualni zločini.

Jahjaga je Vilijamsonu pružila uveravanja da je Kosovo spremno da se suoči sa tim optužbama u okviru jednog kredibilnog procesa, i da će ispuniti svoje obaveze odgovorno i dostojanstveno kako bi okončalo taj proces koji će ojačati međunarodnu poziciju Kosova.

Vilijamson je zahvalio je Jahjagi za podršku koju daje Specijalnoj istražnoj jedinici, navedeno je u saopštenju.

Portparol specijalnog tima za istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu Žoao Soza izjavio je da ta istraga uveliko traje i da će nalazi biti objavljeni "u pravom trenutku".

Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izveštaj međunarodnih istražitelja kojima rukovodi Vilijamson biće objavljen tokom naredne nedelje u Briselu i to u ponedeljak 28. jula.

Vilijamson se sastao i sa zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kučijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bajram Redžepi i Agim Čeku.

Kako prenose mediji, Vilijamson nije rekao šta se nalazi u izveštaju o istrazi, ali je diskutovao sa njima o koracima koje treba preduzeti kao što su ustavne promene i donošenje sporazuma o saradnji sa trećim državama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи