Читај ми!

Zoran Nikolić: Nisam znao za silovanja u Foči

U nastavku odbrane Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, još jedan svedok iz Foče tvrdio je da tokom rata nije znao za zločine nad Muslimanima i seksualno nasilje nad muslimanskim ženama u tom gradu.

Prema optužnici protiv ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, Foča je jedna od sedam bosanskih opština u kojima je progon Muslimana i Hrvata imao razmere genocida, podseća dopisnik Bete.

Svedok Zoran Nikolić, koji je bio pripadnik Teritorijalne odbrane, za početak sukoba, u aprilu 1992, okrivio je fočanske Muslimane. Opisao je kako je u prvim sukobima poginuo njegov brat koji je bio komandant jedne jedinice TO.

Nikolić je tvrdio i da su svi pre rata pravosnažno osuđeni zatvorenici bili pušteni iz Kazneno-popravnog doma u Foči, "dan pre izbijanja sukoba", što je izazvalo strah lokalnog stanovništva.

Rekao je da "ne zna po čijem nalogu", ali je sugerisao da su to učinili Muslimani.

Upitan da li zna da su vođe srpske TO Gojko Janković i Miodrag Kunarac u jednoj kući držali porobljene Muslimanke koje su bile izlagane višestrukom silovanju, Nikolić je odgovorio: "Čuo sam, ali tek posle rata, da su Janković i Kunarac držali i silovali žene. Za vreme rata to nisam čuo ni od koga".

Podsećajući da su i Janković i Kunarac zbog toga osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, zastupnica optužbe je iz presude Tribunala Kunarcu citirala izjavu žrtve da ju je "dva puta silovao Zoran Nikolić".

Svedok je prokomentarisao da "ne zna" za tu tvrdnju svedokinje i da su u Foči tada postojala "najmanje dva Zorana Nikolića".

Upitan direktno da li je on Zoran Nikolić koji je silovao muslimansku ženu, svedok je odgovorio: "Ne".

Suđenje generalu Mladiću (71) biće nastavljeno u ponedeljak, 21. jula. Optužnica ga tereti i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи