Читај ми!

Subotić oslobođen optužbi za šverc cigareta

U ponovljenom suđenju pred Specijalnim sudom u Beogradu, biznismen Stanko Subotić Cane i još 14 osoba oslobođeni optužbi za šverc cigareta tokom devedesetih godina prošlog veka. Tužilaštvo za organizovani kriminal najavljuje žalbu. Subotić optužuje političare da su iskonstruisali aferu.

Kako prenosi Beta, optužbi su oslobođeni i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Stevan Banović, Milan Ranković, Ivana Krčmaričić, osnivač paravojne jedinice "Škorpioni" Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić.

Oslobođeni su i bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski, kao i radnik Subotićevog preduzeća Mia Ub Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić i Stevan Banović.

Obrazlažući presudu, predsedavajući sudija Dragan Milošević rekao je da su optužbi za šverc cigareta tokom 1995. godine optuženi oslobođeni, jer je došlo do zastarelosti.

"Mogu da kažem da je Tužilaštvo za to krivično delo podnelo najjače dokaze, ali mi nismo ni ulazili u njihovu ocenu, jer je došlo do apsolutno zastarelosti", naglasio je sudija Milošević.

Kada su u pitanju optužbe iz 1996. godine za šverc cigareta, Milošević je istakao da Tužilaštvo za organizovani kriminal nije podnelo adekvatne dokaze koji bi dokazali nesumnjivu krivicu da je Subotić organizovao kriminalnu grupu i šverc cigareta.

"Jednostavno nisu postojali dokazi da je Subotić organizovao kriminalnu grupu i zato su oslobađajuće presude", kazao je Milošević.

Analizirajući dokaze, sudija je naveo da sud nije mogao da koristi svedočenje Đorđa Subotića o švercu, jer je pribavljeno na nezakonit način.

Prema njegovim rečima, ključan dokaz bila je i dokumentacija koja je stigla iz Makedonije, a koja dokazuje da firma "Sukces" nije bila pod kontrolom Subotića, već pod kontrolom Vojske Jugoslavije.

Milošević je naveo i da je Subotićeva firma "Mia Ub" imala neophodne dozvole i licencu za rad.

Sudija Milošević je rekao je i da nije bilo političkih pritisaka na sud. 

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će se žaliti na presudu i da se Tužilaštvo u većoj meri ne slaže argumentacijom sudskog veća.

"Nismo čuli nijedan komentar dokaza koje je Tužilaštvo prikupilo tokom postupka, a to će verovatno biti tema kojom ćemo se baviti u žalbenom postupku", rekao je Radisavljević.

Radisavljević je ocenio da je reč o dokazima za koje Tužilaštvo smatra da direktno povezuju optužena lica sa švercom cigareta i kompanijama koje su pomenute u optužnici.

Subotić: Političari iskonstruisali aferu

Stanko Subotić je rekao da je takva presuda mogla da se očekuje i optužio političare da su celu aferu iskonstruisali kako bi ga reketirali.

"Ova farsa je bila iskonstruisana od političara, prvenstveno od kabineta Vojislava Koštunice, pa do Borisa Tadića, sa ciljem da se 'stravičnom medijskom kampanjom prikrije namera da budem reketiran i da mi se otme imovina", ocenio je Subotić.

"Ovo je bila kompilacija falsifikovanih i fotokopiranih dokumenata i lažnih svedoka koji su bili nagovoreni da lažno svedoče. To najbolje zna tužilac", dodao je Subotić.

Na pitanje novinara da li će nastaviti da posluje u Srbiji, Subotić je rekao da će "videti prvo da se odmori", nakon čega će sa svojim pravnicima da vidi ko je odgovoran za sve što mu se dogodilo.

Prvom presudom Subotić je u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je počelo u junu prošle godine.

Subotić se predao mesec dana nakon početka ponovoljenog suđenja, pošto je prethodno ukinuta poternica za njim i izrečena mera pritvora zamenjena uplatom jemstva od 538.000 evra.

Bio je optužen da je bio na čelu grupe koja je tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije švercovala cigarete u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Po optužnici, ta grupa je na štetu budžeta stekla dobit od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво