Читај ми!

Milanović: Foču pljačkali "psi rata"

Na suđenju Ratku Mladiću u Hagu, svedok odbrane Dragan Milanović tvrdio je da su u proleće 1992. muslimanske kuće u Foči pljačkali i palili "'psi rata' iz Srbije i Crne Gore" koji nisu bili "ni pod čijom komandom".

Dragan Milanović je naveo da je u Foči bilo spaljenih kuća, da su "11. aprila spaljene prve kuće koje su bile srpske, 10-12 srpskih kuća", prenosi Beta.

"Kasnije su bile spaljene i muslimanske kuće", rekao je Milanović.

Spaljivanje muslimanskih kuća pripisao je "pojedinim grupama" koje nisu bile u sastavu Teritorijalne odbrane, a palile su da bi "zametnule tragove" pljačke. Opisao je kako su se na meti pljačkaša našli i on i njegov otac, iako su Srbi.

Milanović je izjavio i da je u to vreme bilo i "osvete" nad Muslimanima zbog srpskih žrtava sukoba.

Svedok, koji je u to vreme, po sopstvenim rečima, bio komandir "samoformiranog voda" TO, izjavio je da su Muslimani i pre izbijanja sukoba u gradu napuštali Foču "zbog propagande" o "5.000 'Belih orlova' koji dolaze".

Na pitanje predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija zna li išta o zatvorenicima u Kazneno-popravnom domu Foča, gde su, po optužnici protiv generala Mladića, počinjeni teški zločini nad Muslimanima, Milanović je odgovorio da "sa zatvorom nije imao baš nikakve veze", jer je sve vreme, do kraja maja 1992, bio na liniji sukoba.

Precizirao je da je krajem maja te godine bio teško ranjen i da se oporavljao naredne tri godine.

Nasuprot iskazu svedoka da su Muslimani, posle prvih sukoba, nastavili da u Foči žive "normalno... kao i Srbi", tužiteljka Kamij Bajbls tvrdila je, tokom unakrsnog ispitivanja, da su srpske snage muslimansko stanovništvo podvrgnule etničkom čišćenju, kako bi stvorile "čisto srpsku Foču".

"Ne slažem se s vama... I Muslimani i Srbi su napuštali grad i pre, jednostavno nisu se osećali, ni jedni, ni drugi, sigurnim. Moje mišljenje je da nije bilo nikakve namere da se stvori čisto etnička zajednica u Foči", odgovorio je Milanović.

Zastupnica optužbe zatim je svedoku predočila izjavu predsednika kriznog štaba u Foči Miroslava Stanića da je u Foči "99 odsto Srba", kako je 17. septembra 1992. u svojoj ratnoj beležnici zapisao general Mladić.

"Ovde je tako rekao Stanić, meni to nije poznato", prokomentarisao je Milanović, koji je Stanića opisao kao "boema koji je voleo da se hvali".

Prema optužnici koja ratnog komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića (71) tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, u opštini Foča taj progon poprimio je razmere genocida.

Milanović je bio 25. svedok Mladićeve odbrane, a o zbivanjima u Foči sutra će govoriti Milan Vujičić.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, od 1992. do 1995. godine. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи