Читај ми!

Šehovac: Plavi šlemovi bili ratni zarobljenici

Nastavljajući iskaz u odbranu Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, svedok Milorad Šehovac rekao je da su "plavi šlemovi" UN, u proleće 1995, bili "ratni zarobljenici", a ne taoci Vojske Republike Srpske.

Prema optužnici protiv generala Mladića (71), u to vreme komandanta VRS, ta vojska je uzela za taoce više od 200 pripadnika Unprofora i neke od njih koristila kao "živi štit" od udara NATO avijacije koji su bili započeli.

Pukovnik Šehovac, koji je tada bio komandant Druge sarajevske brigade VRS, rekao je da je vojne posmatrače UN, po naređenju nadređene komande, uzeo za "ratne zarobljenike", a ne za taoce, nakon što se "Unprofor otvoreno stavio na stranu neprijatelja", odnosno Armije BiH, prenosi Beta.

Kako je svedok precizirao, njegova brigada proglasila je ratnim zarobljenicima "petoricu do sedmoricu" vojnih posmatrača UN.

"Moram da naglasim da ih nismo maltretirali", rekao je Šehovac, naglašavajući da je, naprotiv, zarobljenicima omogućio da se jave porodicama i imaju pristup lekaru.

"Nikakva sredstva prisile, nikakvo vezivanje nismo primenjivali - čuvali smo ljudsko dostojanstvo". Tvrdio je da je to sve bilo u skladu sa Ženevskim konvencijama.

"Nikada nikakvo naređenje da ih vežemo i koristimo kao živi štit nismo dobili", naveo je svedok. Međunarodne zarobljenike kod objekata VRS su vezivali i kao živi štit od vazdušnih udara NATO isticali, kako je Šehovac "pretpostavio", "ili paravojne formacije ili ekstremni pripadnici VRS".

Tužilac Piter Mekloski, tokom unakrsnog ispitivanja, tvrdio je da je Šehovac, tokom rata u BiH, bio odgovoran za ubistvo dve osobe - jednog Hrvata i jednog Srbina - ali je svedok to negirao.

Potvrdio je, međutim, da mu je za smrt Srbina suđeno i da je pred vojnim sudom oslobođen krivice.

Iz jednog obraćanja generala Mladića potčinjenim zapovednicima, uključujući i Šehovca, tužilac je, potom, citirao nalog da se "primenjuju dejstva diverzantsko-terorističkih grupa", tako da se "stalno negativno utiče na vojsku i stanovništvo" sa muslimanske strane.

Upitan da li je usmeravanje tih dejstava i na muslimansko stanovništvo u skladu sa međunarodnim ratnim pravom, Šehovac je odgovorio: "Svaka naša pobeda je negativno uticala na njih. Sudbina stanovništva, i sa muslimanske i sa srpske strane, bila je vezana za sudbinu vojske".

U nastavku današnjeg zasedanja, Mladićeva odbrana pred sudije je kao svedoka izvela Dragana Milanovića, koji je započeo iskaz o izbijanju sukoba u Foči, u aprilu 1992. godine. Milanović će svedočenje nastaviti sutra.

Optužnica generala Mladića (71) tereti i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata koji je u sedam opština imao razmere genocida i terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се