Читај ми!

Šehovac: Armija BiH kršila ratno pravo

Suđenje Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu nastavljeno je iskazom svedoka odbrane Milorada Šehovca koji je rekao da je Armija Bosne i Hercegovine u Sarajevu kršila međunarodno ratno pravo.

Pukovnik Milorad Šehovac, koji je bio komandant Druge sarajevske brigade
Vojske Republike Srpske, kaže da su muslimanske snage imale položaje u civilinim objektima iz kojih su otvarale vatru i u sarajevskim naseljima Hrasnica i Dobrinja.

"Onaj ko planira i izvodi dejstva u naseljenom mestu, dužan je da ukloni civile iz zone borbenih dejstava, a postojanje civila u toj zoni protivno je međunarodnom pravu. Muslimanska 104. brigada ABiH to je kršila u Sarajevu", ističe Šehovac, prenosi Beta.

Optužnica Ratka Mladića koji je bio komandant VRS, između ostalog tereti za teror nad civilima u Sarajevu serijom artiljerijskih i snajperskih napada, u periodu od 1992-95. godine.

Tvrdeći da su se snage bosanskih Srba oko Sarajeva isključivo branile, Šehovac je kao njihove ratne ciljeve naveo zaštitu srpske teritorije i civila kao i blokadu Prvog korpusa ABiH.

"Mi smo sprovodili odsudnu odbranu, povlačenja nije bilo. Svako naše povlačenje imalo bi dalekosežne posledice i po teritoriju i po vojsku Republike Srpske", naglašava svedok.

Kaže da je Druga sarajevska brigada VRS gađala isključivo vojne ciljeve i borbene položaje neprijatelja i tvrdi da je uvek obustavljala vatru kada je postojala opasnost od stradanja civila.

"To nisu mogli biti rašireni i sistematski napadi na civile kako tvrdi Tužilaštvo", naglašava Šehovac.

Šehovac negira optužbe o snajperskim napadima na civile i objašnjava da je njegova jedinica imala 25 snajperista, ali da su svi bili na frontu van Sarajeva i gađali neprijateljske vojnike i starešine.

"Mislim da sam svoje snajperiste dobro iskoristio i u skladu s međunarodnim pravom", podvlači svedok.

Potvrđuje navode optužnice da je VRS, 6. aprila 1995 ispalila modifikovanu avio-bombu na zgradu Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Hrasnici gde je, kaže, ABiH proizvodila municiju i opisuje efekat eksplozije projektila.

"Ta bomba ima negde između 105 i 107 kilograma eksploziva. Prilikom udara izbaci oko 550 kubika zemlje, a kad padne u naseljeno mesto, onda se stvara ogroman oblak dima i prašine, prečnika od 100 metara, a krater bombe se obično kreće do 18 metara i dubine do pet metara", rekao je Šehovac koji će sutra odgovarati na pitanja tužilaca.

Ratko Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво