Читај ми!

Kecmanović: Preglasavanje Srba izazvalo rat u BiH

Uzrok rata u BiH bilo je protivustavno muslimansko-hrvatsko "preglasavanje Srba" u Skupštini BiH prilikom donošenja odluke o raspisivanju referenduma o nezavisnosti BiH u oktobru 1991, rekao svedok odbrane Nenad Kecmanović na suđenju Ratku Mladiću u Hagu.

Kecmanović ocenjuje da je to bilo "prvo direktno narušavanje nacionalne ravnopravnosti u BiH", propisane Ustavom i zakonima, prenosi Beta.

"Za tu odluku, kao ni za kasnije referendumsko proglašavanje suvereniteta BiH nije postojala ustavna dvotrećinska većina jer su se Srbi tome protivili", istakao je Kecmanović.

"Neverovatno je kako je preko toga prešla međunarodna zajednica", kazao je Kecmanović, u to vreme sarajevski profesor.

Kecmanović smatra da se to dogodilo u kontekstu zalaganja lidera Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića za stvaranje "islamske teokratije... od Maroka do Indonezije", koju je opisao u svojoj Islamskoj deklaraciji, a u kojoj bi "manjine imale ograničena prava".

Izetbegovićevu odgovornost za izbijanje sukoba, Kecmanović je sugerisao i podsećajući na njegovu izjavu u Parlamentu kojom je "dao prednost suverenitetu BiH čak i u slučaju da to vodi direktno u rat".

Svoje učešće u radu Predsedništva BiH, od aprila do jula 1992. godine, pošto su ga napustili srpski predstavnici Biljana Plavšić i Nikola Koljević, Kecmanović je objasnio time što je, na njegov zahtev, ponovo uveden princip konsenzusa, odnosno veta pri donošenju odluka.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac je Kecmanovića podsetio da je u ranijim svedočenjima u predmetima Kvočka i Karadžić izjavio da su srpske snage počinile zločine nad Muslimanima u Prijedoru i tamošnjim logorima.

Taj iskaz, svedok je nastojao da relativizuje tvrdeći da je, u međuvremenu, dobio nove informacije da "nije baš tako bilo".

Kecmanović je, na sugestiju tužioca, potvrdio da je u Sarajevu "iskusio granatiranje" kojim je, kao i ostali građani, "bio zastrašen", i da je, kao i svi, "strahovao za život".

Tužilac je Kecmanovića podsetio i na njegovu izjavu sa ranijih suđenja da je "nadmoćna srpska artiljerija pustošila centralni i stari deo grada".

"Pustošila, oštećivala, razarala - suština rečenice stoji", prokometarisao je Kecmanović posle kraće rasprave o ispravnosti prevoda sa engleskog.

Kecmanović će sutra nastaviti da odgovara na pitanja tužioca.

Mladić (71), ratni komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem; za genocid u Srebrenici; za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida i za uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, od 1992-1995. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво