Читај ми!

Šešelj traži odštetu od Tribunala

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala naknadu štete u iznosu od 12.000.000 evra zbog, kako je naveo, neosnovanog pritvora jer je u pritvorskoj jedinici tog suda već jedanaest i po godina, saopšteno je iz Haga.

Predsednik SRS-a Vojislav Šešelj je, u zahtevu Tribunalu podnesenom 10. juna, podsetio da se 24. februara 2003. godine dobrovoljno predao Međunarodnom sudu u Hagu i da je od tada u pritvoru u Sheveningenu.

Lider radikala navodi da bi bilo neverovatno da međunarodni standardi ne važe ili se ne primenjuju u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, pozivajući se pritom na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, protokol 7 te konvencije i Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, prenosi Tanjug.

U podnesku se navodi da Šešelj od Haškog tribunala traži naknadu štete zbog izgubljene zarade, neiskorišćenih prava iz radnog odnosa, izgubljenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, troškova poseta članova porodice, troškova boravka u pritvoru i svega što sledi kao materijalna i nematerijalna šteta.

Lider SRS-a ističe da trpi i indirektnu štetu zbog nemogućnosti rada i zarađivanja, da su mu povređeni ugled i čast i da zbog trajnog oštećenja zdravlja tokom 135 meseci pritvora ima pravo na novčanu naknadu u vidu novčane doživotne rente.

Podseća da je u Hag otišao s mesta poslanika u Skupštini Srbije, što bi, kako navodi, bio sve do sada da nije u pritvoru. Prema njegovoj računici, za jedanaest i po godina zaradio bi 210.245 evra bruto plate s paušalom, a na ime dnevnica još 11.927 evra.

Šešelj kaže da troškovi poseta članova njegove porodice iznose 502.067 evra, a poseta članova SRS-a, pravnih savetnika i porodičnih prijatelja ukupno 121.257,50 evra.

Troškovi njegovog boravka u pritvoru iznose, kako ističe, 138.900 evra za nabavku hrane, pića i telefonske razgovore.

Zbog trajnog oštećenja zdravlja, lider radikala procenjuje da doživotna renta od 2.000 evra mesečno treba ukupno da iznosi 280.800 evra.

Naknada za povrede časti i širenje neistinitih navoda trebalo bi, prema njegovoj računici, da bude 675.000 evra.

Kao naknadu za duševne bolove, Šešelj traži 5.150.000 evra, za fizičke bolove zbog zdravstvenog stanja još 470.000 evra, a za pretrpljeni strah 337.933 evra.

Navodi da su troškovi odbrane iznosili 3.941.561 evro i da bi naknada nematerijalne štete za članove njegovog domaćinstva trebalo da bude 310.309,50 evra.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić ocenio je da je ispravna odluka Vlade Srbije da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, ako bude poštovao uslove.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво