Читај ми!

Vlada spremna da garantuje za Šešelja

Pod uslovom da se Vojislav Šešelj u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koji budu dogovoreni ili koje odredi nadležno sudsko veće Tribunala, Vlada Srbije je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

"U dosadašnjoj praksi Vlada Srbije je uspešno sprovela sve naloge o privremenom puštanju na slobodu državljana Srbije optuženih pred Haškim tribunalom", navodi se u saopštenju izdatom posle sednice Vlade, prenosi Beta

Vlada je, povodom zahteva Haškog tribunala da se izjasni o garancijama za privremeno puštanje Šešelja na slobodu, navela da je, prema Zakonu o saradnji sa Tribunalom, davala garancije za sve državljane Srbije optužene pred tim sudom koji su se zahtevom obratili i tražili da Srbija garantuje da će ispuniti sve uslove koji budu bili određeni u odlukama sudskih veća Tribunala.

Šešelj se predao Hagu 2003. godine i od tada nije napuštao pritvorsku jedinicu tog suda koja se nalazi u Sheveningenu, a nedavno je odbacio mogućnost da Vlada Srbije za njega garantuje postavljajući sudu niz svojih uslova, podseća Tanjug.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj obavestio je 17. juna pretresno veće Haškog tribunala da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije.

Šešelj je u podnesku Haškom sudu, koji je medijima prosleđen iz SRS-a, naveo da se, ukoliko bude privremeno pušten na slobodu, neće javljati policiji, niti nositi elektronsku narukvicu ili druge predmete kojima se narušava ljudsko dostojanstvo.

On je naveo i da će učestvovati u političkom životu Srbije, na javnim skupovima, da će davati intervjue novinama, gostovati u televizijskim emisijama i "javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud".

Šešelj je odbacio bilo kakve garancije Vlade u Beogradu.

Pretresno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izdalo je 13. juna nalog kojim se strane u postupku pozivaju da iznesu mišljenje o mogućnosti da optuženi Šešelj bude privremeno pušten na slobodu.

Sudsko veće je u slučaju Vojislava Šešelja pozvalo Holandiju (kao zemlju domaćina suda) i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama u vezi sa eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja.

Kako je ranije saopštio Haški tribunal, veće traži od Vlade Srbije da potvrdi da li može da osigura precizno navedene mere.

Kao prvo, da odredi jednog ili više zvaničnika koji će pratiti Šešelja od aerodroma u Holandiji do mesta gde će boraviti privremeno na slobodi, i da to isto obezbedi prilikom njegovog povratka u Holandiju.

Zatim da na zahtev veća ili strana, olakša sve vidove saradnje i komunikacije između strana i osigura njihovu poverljivost.

Pored ostalog, Vlada Srbije treba da osigura da Šešelj bude u kućnom pritvoru na adresi koju će srpske vlasti prijaviti Tribunalu, ali i da svako njegovo kretanje iz zdravstvenih razloga prate policijske vlasti Srbije.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се