Читај ми!

Provera informacija o egzekuciji 82 Albanca

Tužilaštvo za ratne zločine raspolaže informacijama da je tokom sukoba na Kosmetu u blizini Rudnici izvršena egzekucija 82 osobe albanske nacionalnosti, kaže tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vukčević je za Televiziju B92 rekao i da se provereva da li se njihovi ostaci nalaze u kamenolomu u Rudnici, gde su u toku iskopavanja na lokaciji starog kamenoloma zbog sumnje da je tu masovna grobnica sa telima Albanaca, prenosi Tanjug.

Tužilac je rekao da se te osobe vode kao nestale "i gledamo da vidimo da li se eventualno (njihovi ostaci) nalaze u Rudnici", kao i da se "za sada može govoriti o tome ko je to uradio"

Naveo je i da je srpsko tužilaštvo od juna 2007. četiri puta vršilo iskopavanja u kamenolomu u Rudnici i da smatra da je u prethodnom periodu bilo opstrukcije.

"Odlučujuće je bila saradnja s kolegama iz Sarajeva preko njih smo došli do stručnjaka koji je na osnovu satelitskih snimaka koji su oni imali iz 1999. naveo da je u Rudnici došlo do mešanja zemlje", rekao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, taj stručnjak iz Danske je ukazao da se na snimcima vidi da je u Rudnici došlo do mešanje zemlje, odnosno da je zemlja doneta i nabacana u kamenolom, posle čega je bilo logično da se krene sa iskopavanjima.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Komisija Vlade Srbije za nestala lica počeli su, početkom decembra 2013. godine nova iskopavanje u Rudnici, u opštini Raška, na mestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana tela oko 250 ljudi.

Prethodno je sa lokacije u Rudnici, na kojoj su ranije pronađeni posmrtni ostaci tela dva Albanca, što je utvrđeno DNK analizom, uklonjena zgrada.

Slučaj "Rudnica" pokrenuo je zaštićeni svedok koji je Euleksu u Prištini rekao da su 1999. u stari kamenolom dovezena tela pobijenih Albanaca i da je kasnije teren posut zemljom i delimično asfaltiran.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво