Читај ми!

Grafiti UČK na kapiji Visokih Dečana

Na kapiji manastira Visoki Dečani osvanuli grafiti sa natpisom UČK, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, saopštila je Eparhija raško-prizrenska. Kancelarija za KiM, Atifete Jahjaga i ambasadorka SAD u Prištini osudili ispisivanje grafita.

Ovo je za sada poslednji u nizu sličnih provokacija albanskih ekstremista koji su prethodno poruke mržnje ispisivali na zidu crkve u Đakovici, a potom na srpskim kućama u Orahovcu.

Ovoga puta ekstremisti su to učinili na samoj manastirskoj kapiji u Visokim Dečanima i to svega nekoliko desetina metara od italijanskog punkta Kfora.

Eparhija raško-prizrenska ovaj akt doživljava kao otvorenu pretnju manastiru Visoki Dečani i njegovom bratstvu koji su u poslednjih 15 godina takozvanog međunarodnog mira na Kosovu i Metohiji četiri puta oružano granatama napali albanski ekstremisti, i kojima su više puta upućivane pretnje.

Nažalost, ta provokacija i pretnja nije ništa drugo do posledica nacionalističke retorike koja se već godinama širi u lokalnim medijima na albanskom jeziku protiv tog manastira, u kome su monasi za vreme rata pored ostalih pomagali i albanskim izbeglicama, navodi se u saopštenju.

"Ovaj najnoviji incident takođe je pokazatelj da je bezbednost srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i dalje ugrožena, pa čak i u slučaju da tu svetinju obezbeđuju pripadnici Kfora", ističe se u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava pismeno je obavestio međunarodne predstavnike o tom najnovijem incidentu i zatražio pojačane mere zaštite za tu svetinju, koja je od 2005. godine na spisku svetske kulturne baštine Uneska.

"Iako ovakve provokacije ugrožavaju bezbednost života monaha i pravoslavnih poklonika kao i brojnih turista iz celog sveta, one najviše štete Kosovu koje je danas jedini prostor na teritoriji Evrope gde su hrišćanski spomenici i svetinje i dalje ugroženi", navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je ispisivanje grafita na manastirskoj kapiji u Visokim Dečanima i traži da Kfor preuzme svu odgovornost za bezbednost sveštenika i monaha u toj srpskoj svetinji.

"Ovo je još jedan vid pretnji i pritisaka na bratstvo Visokih Dečana i na bezbednost celokupnog srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosmetu", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga oštro je osudila grafite ispisane na
manastiru Visoki Dečani, istakavši da je to neprihvatljiv akt.

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson izrazila je žaljenje zbog grafita OVK i istakla da opština ne može da razvija turizam ako ne poboljša odnose sa manastirom, objavio je prištinski list Ekspres.

U saopštenju Komandanta KFOR-a, generalnog direktora Kosovske policije i šefa misije OEBS-a na Kosovu, koje je medijima uputila Komanda KFOR-a, navodi se da je ispisivanje grafita "kršenje naših zajedničkih vrednosti".

"Kosovska policija će predvoditi istragu sinoćnjeg incidenta, dok će sve međunarodne organizacije podržati i pomoći istragu u skladu sa svojim mandatima", dodaje se u saopštenju.

Ispisivanje grafita takođe su osudile Progresivna demokratska stranka i Građanska inicijativa SDP Olivera Ivanovića, u kojoj navode da je manastirsko bratstvo "uvek nastojalo da promoviše mir i suživot na Kosovu i Metohiji".

"Verujemo da će Euleks, KFOR i ostali međunarodni predstavnici uložiti sve svoje napore i pronaći počinioce ovog vandalskog čina", ističu u GI SDP.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара