Читај ми!

Ukinut pritvor Jasni Matić

Bivšoj ministarki Jasni Matić i njenim saradnicima ukinut pritvor, saznaje RTS. Oni se sumnjiče da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili budžet za oko 120 miliona dinara.

Portparol Specijalnog suda Dušica Ristić rekla je da im je pritvor bio određen zbog opasnosti od uticaja na svedoke, ali pošto su tokom istrage ispitani svi svedoci, prestali su zakonski razlozi za pritvor.

Zbog toga im je sudija za prethodni postupak ukinuo pritvor i pustio ih da se brane sa slobode, navela je Ristić. 

Policija je, pored Jasne Matić, 26. marta privela i Božidara Laganina, Vesnu Perić i Bojana Jankovića. Svih četvoro su u periodu od 2006. do 2013. godine bili na čelnim pozicijama u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je tada da su četvoro privedenih osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj i da su u periodu od 2006. do 2013. godine, zaključivanjem velikog broja (1.339) fiktivnih ugovora o autorskom delu između zaposlenih u SIEPA, kao fizičkih lica, i Agencije, oštetili budžet za oko 120 miliona dinara.

Fiktivni ugovori su se odnosili na poslove koji su bili u opisu posla zaposlenih u Agenciji, pa su suprotno Zakonu o autorskim i srodnim pravima, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o ministarstvima i Zakonu o budžetskom sistemu, omogućili da se sredstva iz budžeta Republike Srbije iskoriste za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima, navedeno je u saopštenju.

Na ovaj način osumnjičeni su sebi i drugim fizičkim licima pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 90 miliona dinara, dok razlika od oko 27 miliona dinara predstavlja ukupan iznos obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa po tom osnovu.

Matićeva je bila direktor SIEPA od 2004. do 2007. godine, Vesna Perić od 2007. do 2010, kada je podnela ostavku, a Laganin od 2010. do 2013. godine. Janković je bio zamenik direktora Agencije.

Jasna Matić je za ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu, pri Ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011. Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, iz redova G-17 plus.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи