Читај ми!

Odbačen Mladićev zahtev za oslobađanje

Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je u potpunosti zahtev Ratka Mladića za oslobađanje od krivice u vezi sa genocidom i više pojedinačnih zločina i zaključilo da bivši komandant Vojske Republike Srpske treba da odgovara po svim tačkama optužnice.

Pretresno veće je odbacilo je sve argumente Mladićeve odbrane za oslobađanje od krivice po obema tačkama optužnice u vezi sa genocidom i po optužbama u vezi sa nekim pojedinačnim zločinima u određenim tačkama optužnice, prenosi Tanjug.

Veće je, takođe, odbacilo argumente Mladićeve odbrane da treba odbaciti komandnu odgovornost optuženog za zločine koje su počinile grupe koje nisu bile u sastavu VRS.

U obrazloženju odluke, Pretresno veće je ocenilo da pravilo 98 bis treba razmatrati u vezi sa tačkama u celini, a ne sa optužbama u okviru tih tačaka, te stoga nije razmatralo zahteve odbrane vezane za pojedinačne incidente u pojedinim tačkama.

Veće je zaključilo da optuženi treba da odgovara za sve tačke optužnice, pošto po pravilu 98 bis treba proceniti da li postoje dokazi koji mogu da potkrepe osuđujuću presudu po svakoj tački optužnice, bez obzira na to da li je odbrana eksplicitno osporila sve tačke, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

U vezi sa tačkama 1 i 2, Veće je zaključilo da postoje dokazi o genocidnim delima koji su izvedeni u 15 opština Bosne i Hercegovine uključujući Srebrenicu i da dokazi pružaju informacije o genocidnim namerama počinitelja.

Veće je, na osnovu dokaza, zaključilo da je u periodu koji obuhvata optužnica postojao udruženi zločinački poduhvat u kojem su učestvovali članovi političkog rukovodstva bosanskih Srba i glavnog štaba VRS, uključujući optuženog Mladića i bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Prema mišljenju Veća, postoje dokazi da je optuženi značajno doprineo sprovođenju združenog zločinačkog poduhvata.

Cilj je bio da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone sa teritorija BiH na koje su Srbi polagali pravo, a optuženi Mladić je, kao komandant glavnog štaba VRS, sproveo određene mere u cilju ostvarenja takozvanih "strateških ciljeva", rekao je predsedavajući sudija Alfons Ori.

Pretresno veće se, u obrazlaganju odluke, pozvalo osim na iskaze svedoka i na sadržaj pretretnih Mladićevih razgovora koji govore o njegovom "stanju duha".

Zahtev na osnovu pravila "98 bis" 

U svom zahtevu podnetom u skladu sa pravilom 98 bis, Mladićeva odbrana je 17. marta, usmeno iznevši svoje argumente, zatražila od Pretresnog veća da odbaci dve tačke optužnice za genocid, kao i više tačaka vezanih za incidente i odgovornosti iz optužnice.

Tužilaštvo je potom, 18. marta, zatražilo da Pretresno veće odbaci taj zahtev.

Pravilo 98 bis predviđa mogućnost da optuženi, nakon dokaznog postupka Haškog tužilaštva, zatraži oslobađanje po nekim ili svim tačkama optužnice za koje, prema mišljenju odbrane, optužba nije iznela dokaze koji bi mogli dovesti do osudhujuće presude.

Mladić (72), bivši komandant Glavnog štaba VRS, optužen je pred Tribunalom u Hagu za genocid i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine.

Nakon što je u bekstvu proveo skoro 16 godina, uhapšen je 26. maja 2011, a prebačen u Hag pet dana kasnije.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje je počelo 16. maja 2012, a Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 26. februara 2014.

Odbrana Ratka Mladića otpočeće 13. maja iznošenje dokaza pred Haškim tribunalom.

Predsedavajući Sudskog veća, sudija Alfons Ori, naložio je krajem februara Mladićevoj odbrani da do 28. aprila podnese spisak svedoka i dokaza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво