Suđenje vlasniku "Elita" 25. aprila

Početak suđenja vlasniku firme "Elit internešnel" Nikoli Laziću optuženom za višemilionsku prevaru građana Srbije zakazan je za 25. april u Višem sudu u Beogradu.

Nikola Lazić će na suđenje biti priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu, jer je u pritvoru od januara kada je izručen Srbiji iz Italije u kojoj je uhapšen po našoj poternici. 

Glavni pretres koji je bio zakazan za 18. mart nije održan, a novi termin je zakazan za 25. april, izjavila je Tanjugu portparol suda Dušica Ristić i potvrdila da je Lazić u pritvoru.

Laziću se na teret stavlja krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, za koju je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

On je bio u bekstvu od početka 2009. godine. Uhapšen je u Milanu po srpskoj poternici, a italijansko pravosuđe je usvojilo molbu Ministarstva pravde i državne uprave i izručilo ga početkom januara Srbiji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je krajem marta 2012. godine optužnicu protiv Lazića kojom ga tereti da je tokom 2008. od 1.600 građana prevarom uzeo više od 35 miliona.

Optužnicom se tereti da je u prostorijama svog preduzeća u Nušićevoj ulici u Beogradu od 20. juna do 29. decembra 2008. godine zaključio 1.785 ugovora o zajmu sa građanima kojima je obećavao da će im isplatiti mesečnu kamatu od tri odsto.

U nekim slučajevima isti građanin je sačinjavao više ugovora.

Lazić je optužen, jer je poslovnu mogućnost preduzeća registrovanog za obavljanje delatnosti posrednika u saobraćaju, a reklamiranog kao uspešnog u plasiranju kapitala, iskoristio za lične potrebe.

Lazić je 29. decembra 2008. zatvorio preduzeće i postao nedostupan pravosudnim organima, a sumnja se da je sa sobom poneo i novac koji je na prevaru uzeo od građana.

Prevareni građani su mahom uplaćivali pojedinačne iznose od 5.000 evra, dok su najviši iznosili 40.000 evra.

Veštačenje koje je završeno u februaru 2012. godine pokazalo je da je ukupan iznos za koji se tereti Lazić je 3.107.233.676 dinara ili 35.069.921 evro.

Oštećeni građani, njih 1.600, formirali su udruženje preko koga su tražili zaštitu svojih prava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво