Читај ми!

Afera "vakcine", optuženi negiraju krivicu

Bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović negirala je pred Višim sudom u Beogradu optužbe da je sa saradnicima prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa 2009. godine oštetila državni budžet za višemilionske iznose.

Svetlana Vukajlović Popržen je, u kratkom izjašnjenju o krivici, rekla da nije razumela optužnicu osim da joj se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja, ali ne razume "u čemu se ona (zloupotreba) sastoji".

"Ne priznajem krivično delo jer smatram da ga nema", rekla je Vukajlović Popržen.

Drugooptužena, bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić, takođe je rekla da optužnicu ne razume, da je konfuzna i kontradiktorna.

"Optužnicu nisam razumela, ne vidim svoju odgovornost i ne priznajem krivično delo", rekla je Mileusnićeva.

Isto su se izjasnili i ostali optuženi - direktor kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimir Gravara i direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević - navodeći da je optužnica nerazumljiva i negirajući krivicu.

Pre uvodnog izlaganja Tužilaštva, odbrana je predložila sudu da se suđenje tonski snima zbog specifičnosti terminologije koja će biti korišćena s obzirom na slučaj nabavki vakcina.

Sud je usvojio taj zahtev i odložio suđenje za 16. jun, kada bi Vukajlović Popržen, kako je najavila, trebalo da iznese svoju odbranu.

Po izlasku iz sudnice, bivša direktorka RZZO rekla je novinarima da joj je veoma žao što se suđenje odlaže, jer je mislila da će konačno imati priliku da javnost upozna sa istinom i predstavi svoju odbranu.

Vukajlović Popržen tvrdi da je sve poslove u postupku nabavke vakcina uradila u skladu sa zakonima i pripisima, kao i da je tadašnja vlada donela odluku koliko i kojih vakcina treba da se nabavi, i da ona nije imala nikakav uticaj na tu odluku.

Suđenje je održano u maloj sudnici, koja nema tehničke mogućnosti za audio-snimanje.

Optuženi se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv novog (svinjskog) gripa krajem 2009. oštetili državni budžet za više od milion evra.

Suđenje je trebalo da počne u Specijalnom sudu, ali je već odlagano u junu 2012. godine zbog izmena u optužnici, jer se taj sud oglasio nenadležnim.

Optužnicu je, nakon sprovedene istrage, u februaru 2012. podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a posle proglašenja nenadležnosti, preuzelo ju je Više tužilaštvo.

U optužnici, koja je u međuvremenu izmenjena, navodi se pored ostalog da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv gripa AH1N1 za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su na osnovu uveženih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Svi optuženi su pušteni iz pritvora u kojem su proveli po više meseci, uz jemstvo upisom hipoteka na nekretnine.

Vukajlović Popržen, Pavićević i Gravara bili su uhapšeni 19. septembra 2011, a Mileusnić Adžić tri meseca kasnije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво