Читај ми!

Hapšenja zbog zloupotrebe položaja

Uhapšeno 12 osoba na teritoriji Niša, Doljevca i Đuprije, dok policija traga za još petoricom osumnjičenih, saznaje RTS. U toku je saslušanje uhapšenih. Privedenima određena mera zadržavanja do 48 sati. Načelnik niške policije naredio istragu zbog sumnje da je osobama koje su pobegle neko dojavio za tu akciju hapšenja.

Ukupno 17 osoba se sumnjiči da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službenih isprava i zloupotreba odgovornog lica, navodi se u saopštenju policije.

Sumnja se da su tom prilikom oštetili budžet Republike Srbije i Opštine Doljevac za iznos preko 40 miliona dinara.

Mera zadržavanja je određena inspektoru Poreske uprave u Doljevcu Ivanu S, predsedniku MZ Malošište Gradimiru S, zameniku direktora JKP "Doljevac" Bojanu T, Vlasniku firme "Sale Kop" Kočane Saši M, vlasniku firme "RD 180" Orljane Siniši D, radnici JKP "Doljevac" Dragani M, nadzornom organu u JKP "Doljevac" Zoranu E. i radniku Direkcije za izgradnju Opštine Doljevac, Draganu U.

Zadržavanje je određeno i radnicima JKP "Doljevac" Draganu U. i Davoru S, vlasniku firme "Pekop" Belotinac Draganu Đ, radniku firme "Vodogradnja" Pukovac Draganu V, i nadzornom organu AD "Niskogradnja" Niš Zoranu C.

U bekstvu su predsednik Opštine Doljevac Goran Lj, vlasnik privatnog preduzeća "Vodogradnja" iz Pukovca Zoran Lj, direktor JKP "Doljevac" Dejan S , nadzorni organ u JKP "Direkcija za izgradnju Doljevca" Bratislav D. i Slobodan Z. iz Ćuprije.

Postoje osnovi sumnje da je predsednik Opštine Doljevac Goran Lj. preduzeću "Vodogradnja" Pukovac, u vlasništvu njegovog rođenog brata Zorana Lj, dozvolio eksploataciju zemljišta sa parcela u Malošištu, bez naknade i bez neophodne procedure i odobrenja Ministarstva poljoprivrede, čime je naneo štetu Opštini Doljevac u iznosu od 22.324.464,00 dinara.

Takođe, sumnja se da je Zoran Lj. oštetio i budžet Republike Srbije, jer u periodu od 2008. do 2012. godine, PD "Vodogradnja" nije obračunavala i uplatila vodoprivrednu taksu na ime izvađenog materijala iz vodotoka Južne Morave u iznosu od 2.566.312,00 dinara za koji iznos je i oštećeno Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

Postoje osnovi sumnje da Zoran Lj. iz Pukovca, u toku 2007. godine, od više lica kupio nekoliko parcela na teritoriji opštine Doljevac, pored auto-puta Beograd-Niš-Leskovac, da bi nakon toga dana 22. 12. 2008. godine sa kupcem "OMV Srbija" Beograd, sklopio ugovor o kupoprodaji navedenih nepokretnosti, za iznos od 1.000.000 evra, koji je nesrazmerno veći od iznosa plaćenog prilikom kupovine tih nepokretnosti.

Da bi izbegao plaćanje poreza na kapitalnu dobit, Zoran Lj. i njegov otac Miodrag Lj. su dana 10. 2. 2009. godine, radi navodnog rešavanja stambenog pitanja u Pukovcu u opštini Doljevac, sa Hranislavom T. zaključili ugovor o kupoprodaji nepokretnosti.

Ugovor je sklopljen za iznos od 1.200.000 evra, gde su nesrazmerno uvećali vrednost kupljene nepokretnosti u selu Pukovac. Na taj način, Zoran Lj. je izbegao da plati porez na kapitalnu dobit, koja iznosi 16.500.000,00 dinara, za koliko je i oštetio budžet Republike Srbije.

Na osnovu izvršenih provera, utvrđeno je da je JKP Doljevac, u periodu od 2011. do 2013. sa više privatnih preduzeća sa teritorije opštine Doljevac, zaključivalo ugovore o zakupu radnih mašina, a da određena dokumentacija koja je bila osnov za plaćanje po navedenim ugovorima o angažovanju - ne postoji i da je retroaktivno sačinjena.

Daljim proverama, utvrđeno je da je PD "Vodogradnja" iz Pukovca od JKP "Doljevac" naplatila iznos od 550.800,00 dinara bez pravnog osnova.

Takođe, utvrđeno je da preduzeće "RD 180" Orljane ne poseduje mašinu koju je navodno iznajmljivalo JKP "Doljevac", a koje je na račun preduzeća "RD 180" po fakturama iz 2012. godine, uplatilo 3.146.000,00 dinara. Po podizanju novca sa računa preduzeća "RD 180" preduzeće je zatvoreno.

U izvršenim proverama u vezi sa javnim nabavkama koje su sprovedene u periodu od 2011. do 2013. godine, utvrđeno je da su ugovorom o građenju koji je zaključen između JP "Direkcija za izgradnju" Doljevac i AD "Niskogradnja" Niš, a koji se odnosi na asfaltiranje lokalnih puteva u mesnim zajednicama u opštini Doljevac, ponovo fakturisani isti radovi na istim ulicama koje su već asfaltirane, tako da je oštećen budžet Opštine Doljevac za 760.282,91 dinar.

Po isteku mere zadržavanja, sva osumnjičena lica će sa krivičnim prijavama biti sprovedena u nadležno tužilaštvo.

U međuvremenu je načelnik Policijske uprave u Nišu Srđan Grekulović izjavio da je izdao naredbu o sprovođenju istrage u policiji, zbog sumnje da je licima koja su jutros izbegla privođenje i hapšenje, neko iz policijskih redova dojavio za tu akciju.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво