Читај ми!

Pritvor za bivše čelnike SIEPA

Jasni Matić i još trojici bivših rukovodilaca SIEPA određen pritvor do 30 dana. Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Pritvor je zatražilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a odluku je doneo sudija za prethodni postupak.

17.30 - Sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana za četvoro bivših čelnika SIEPA zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svedoke. 

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu saslušao je osumnjičene i potom je doneo odluku o pritvoru, javlja izveštač RTS-a. Odluka je doneta zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke.

Prethodno je pritvor za osumnjičene zatražilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je osumnjičene saslušavalo sinoć i jutros. 

Jasna Matić i troje bivših čelnika SIEPA osumnjičeni su da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević naveo je da se krivičnom prijavom Uprave kriminalističke policije njima na teret stavlja zloupotreba službenog položaja u SIEPA, jer su od 2006. do 2013. godine, neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojećim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Jasna Matić je bila direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza od 2004. do maja 2007. godine, Vesna Perić od maja 2007. do juna 2010. godine, Bojan Janković bio je zamenik direktora od 2007. do 2013. godine, dok je Božidar Laganin na mestu direktora bio je od jula 2010. do novembra 2013. godine.

Matićeva je za ministarku za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretara za digitalnu agendu, pri Ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.

Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao izbor G-17 plus. Bila je i specijalni savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa.

Povodom hapšenja čelnika SIEPA oglasio se i URS, koji je saopštio da ta stranka, ni ranije G-17 plus nikada nisu primili nijedan dinar od te agencije ili od nekog zaposlenog pojedinca u toj državnoj instituciji. 

Bivša ministarka za telekomunikacije i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Jasna Matić, zatim Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković uhapšeni su juče ujutro.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво