Читај ми!

Narko-bos Darko Šarić pred licem pravde

Narko-bos Darko Šarić uhapšen je jutros u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore, i prebačen u Beograd. Sa aerodroma je sproveden u policijsku stanicu, a potom u Specijalni sud gde je saslušan. Određen mu je pritvor do 60 dana. Šarić je na saslušanju rekao da se krio u Latinskoj Americi i delu Južne Afrike, preneo je njegov advokat.

14.41 - Šariću određen pritvor do 60 dana, saopštio Specijalni sud. 

12.53 - Šarić je na saslušanju rekao da se krio u Latinskoj Americi i delu Južne Afrike, kaže njegov advokat Radoslav Baćević. Odlučio je da se preda kada je lociran u Latinskoj Americi.

12.35 - Počela sednica Vlade Srbije. 

12.05 - Počela konferencija za novinare u Vladi Srbije

11.37 - Počelo je saslušanje Darka Šarića, a potom se očekuje odluka o pritvoru. 

09.45 - Šarić prebačen u Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, gde će biti saslušan o tome gde se nalazio pre hapšenja. 

9.20 - Darko Šarić je sa aerodroma prebačen u odeljenje MUP-a za potrage, a posle pola sata sproveden je u Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.

08.45 - Uhapšeni narko-bos Darko Šarić u pratnji policije sleteo na beogradski aerodrom. 

Zajedničkom akcijom državnih organa Srbije i Crne Gore jutros je uhapšen narko-bos Darko Šarić. U pratnji policije sleteo je na beogradski aerodrom oko 9.45, odakle je sproveden u odeljenje MUP-a za potrage zbog zvanične identifikacije. Potom je prebačen u Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal gde je saslušan, a potom mu je određen pritvor do 60 dana. Akcijom hapšenja rukovodili su ministri pravde Srbije i Crne Gore - Nikola Selaković i Duško Marković.

U Vladi Srbije održana je konferencija za novinare na kojoj je saopšteno više detalja o hapšenju. Potom je održana vanredna sednica Vlade Srbije, a početak, na kojem je bilo reči o hapšenju Šarića, bio je otvoren za javnost.

Viši sud u Beogradu saopštio je da je Darko Šarić lišen slobode po rešenju o određivanju pritvora i po poternici koja je za njim raspisana po nalogu istražnog sudije od 9. decembra 2009. godine.

Šarić je predat Okružnom zatvoru u Beogradu - Posebnoj pritvorskoj jedinici, koja se nalazi u zgradi Specijalnog suda, napominje se u saopštenju.

Dežurno krivično vanraspravno veće Specijalnog suda je, posle saslušanja, Šariću odredilo pritvor do 60 dana. 

Šarić je veću rekao da se skrivao u Latinskoj Americi i delu Južne Afrike i "da se dobrovoljno predao", preneo je novinarima ispred Specijalnog suda njegov branilac Radoslav Baćević po završetku saslušanja.

Šarić je sudu ispričao da se odlučio na predaju pošto su ga bezbednosne službe Srbije i Crne Gore locirale u Latinskoj Americi, naveo je Baćević.

Advokat je objasnio da je Šarić želeo da bude iz Latinske Amerike prebačen u Crnu Goru kako bi se video sa porodicom. Imao je priliku da s njima provede oko pola sata na podgoričkom aerodromu.

Osim toga, dodao je Baćević, Šarić se predao jer "veruje da će suđenje biti fer i pošteno i da će se utvrditi istina".

Ministar pravde Crne Gore Duško Marković rekao je za RTS da je Darko Šarić jutros prvi put od bekstva sleteo na tlo Crne Gore dodajući da je ta aktivnost imala za cilj da mu se omogući susret sa porodicom i advokatom.

"Oprano" 20 miliona evra od prodaje droge

Darko Šarić je rođen 21. oktobra 1970. godine u Pljevljima. Bio je na čelu kriminalne grupe koju, prema podacima policije, službi bezbednosti i pravosuđa, čini više od 100 osoba iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije, Zapadne Evrope i Južne Amerike. U Srbiji je optužen za šverc gotovo pet tona kokaina i pranje novca dobijenog prodajom narkotika.

U Tužilaštvu i policiji kažu da je reč o jednoj od najmoćnijih kriminalnih grupa na ovim prostorima.

Imali su strogo podeljene uloge, veliku bezbednosnu disciplinu, bili su izuzetno tehnički opremljeni. Klan je imao i veliku ekonomsku moć.

Tužilaštvo za organizovani kriminal protiv Šarićeve grupe podiglo je 13 optužnica.

U optužnici se navodi da je dnevna zarada kriminalne grupe bila od nekoliko desetina hiljada evra do milion evra. Tužilaštvo tvrdi da po svemu tome ta kriminalna grupa prevazilazi sve ranije procesuirane grupe u Srbiji.

U akciji "Balkanski ratnik", pre četiri i po godine, u Urugvaju je zaplenjeno više od dve tone kokaina. Saradnjom urugvajske policije, srpske BIA i američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA), droga je otkrivena pre ukrcavanja na brod kojim je planiran prevoz do Evrope.

Narkotici koji, prema optužnici, pripadaju Šarićevom klanu, zaplenjeni su i u drugim državama Južne Amerike, ali i u Italiji.

Darko Šarić je u Srbiji optužen i za pranje više od 20 miliona evra dobijenog prodajom kokaina.

Taj novac su, tvrdi Tužilaštvo, ulagali u legalne privredne tokove kupovinom preduzeća, zemljišta i nekretnina.

Sve se odvijalo preko takozvanih "ofšor kompanija" koje su novac od prodaje droge prebacivale u Srbiju na račune pojedinih firmi.

Zakonom o oduzimanju imovine Šariću je oduzeto šest stanova i kuća, garaže, 15 placeva, objekti u Kragujevcu i na Zlatiboru, više preduzeća, hotela i restorana, automobil i blokirano 1,7 milion dinara i 150 hiljada evra.

Zbog šverca droge sudilo se i osobama osumnjičenim da su pripadnici Šarićeve kriminalne grupe u Sloveniji. Slovenački sud je proglasio krivim četvoro od 17 optuženih.

Prošle godine u Crnoj Gori na pet i po godina zatvora zbog pranja novca osuđen je Šarićev brat Duško. On je uhapšen 2010. po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Italija.

Tada je tokom akcije koja je istovremeno sprovedena u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji i Italiji, uhapšeno 80 osumnjičenih za preprodaju kokaina u Italiji.

Narkotike su nabavljali u Latinskoj Americi odakle su ih brodovima prebacivali u Južnu Afriku i do Mediterana.

Italijanski pravosudni organi i službe bezbednosti procenili su da je Šarićev klan mesečno samo u tu državu dopremao tonu kokaina velike čistoće, a da su Milano koristili kao glavni čvor za krijumčarenja po Italiji i Evropi.

Svoju moć nisu nametali oružjem već niskom cenom narkotika i dobrom organizacijom prodaje. Osim automobilima kokain su, prema saznanjima italijanske policije, razvozili skuterima kako bi privlačili što manje pažnje i lakše se kretali po gradu.

Darko Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je sada predmet istrage.

Brisel i Vašington pozdravljaju hapšenje

Evropska komisija pozdravlja hapšenje Darka Šarića i očekuje efikasno suđenje u skladu sa evropskim standardima, saopšteno je danas iz sedišta EU.

"To potvrđuje rešenost Srbije da doprinese razbijanju međunarodnih grupa za promet narkoticima, koja je bila pozitivno ocenjena i u izveštaju o napretku prošle godine", kaže se u saopštenju.

Komisija je posebno pohvalila to što je hapšenje izvedeno zajedničkom operacijom srpske i crnogorske policije. "Sada očekujemo da ovaj slučaj bude efikasno pravno obrađen u skladu sa evropskim standardima", piše u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države čestitale su vladama Srbije i Crne Gore na hapšenju Darka Šarića, ističući da će nastaviti da sarađuju sa srpskim vlastima u efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Sjedinjene Američke Države cene istrajnost i odlučnost srpskih vlasti u privođenju Šarića pravdi i nastaviće da sarađuju sa srpskim tužiocima, policijom, sudovima i specijalizovanim agencijama u efikasnoj i kooperativnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", rečeno je Tanjugu u ambasadi SAD u Beogradu.

SAD su u velikoj meri sarađivale sa Vladom Srbije i drugima u operaciji "Balkanski ratnik", koja je rezultirala optužnicom na osnovu koje je Šarić uhapšen, naveli su u američkoj Ambasadi i istakli da su SAD pružale pomoć i u periodu dok je Šarić bio begunac, a da je do hapšenja došlo u saradnji sa mnogim vladama širom sveta.

Број коментара 94

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво