Читај ми!

Priveden poslanik SNS-a

Određeno zadržavanje do 48 sati predsedniku Izvršnog odbora "Univerzal banke" Draganu Tomiću, inače poslaniku SNS-a i članu Glavnog odbora te stranke. Tomić i još četiri osobe privedene zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama sa odobravanjem kredita banke. Aleksandar Vučić kaže da partijske knjižice neće nikoga zaštititi.

Kako saznaje RTS, policija je privela Dragana Tomića, predsednika Izvršnog odbora "Univerzal banke", člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke i narodnog poslanika.

Pored Tomića, privedeni su i članovi sadašnjeg Izvršnog odbora "Univerzal banke" Nevena Belić i Dragoljub Perišić, bivša predsednica Izvršnog odbora banke Ljiljana Stojanović i nekadašnji član tog tela Milovan Puzović.

Njima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti privedeni tužiocu, koji će odlučiti o pritvoru do 30 dana.

Sumnja se da su pojedinim firmama odobravali kredite i pored negativnog mišljenja kreditnog odbora, mimo propisane procedure i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja i da je banka oštećena za više od pet miliona evra. Istraga se nastavlja.

Prema rečima Tomićevog advokata, on je na saslušanju negirao sve što mu se stvalja na teret. Tvrdio je da su sporni krediti odobreni pre nego što je on postavljen za predsednika IO banke i da je radio sve kako bi naplatio dugove koje su druge firme imale prema Univerzal banci. Ocenio je da je reč o nepoštenom i nezakonitom postupku.

Tokom saslušanja se nije pozivao na poslanički imunitet, ali jeste u trenutku kada mu je saopšteno da će mu biti uručeno rešenje o zadržavanju do 48 sati.

U međuvremenu, Administrativni odbor Skupštine Srbije predložiće parlamentu da odobri određivanje pritvora i vođenje krivičnog postupka protiv Dragana Tomića.

Kako je navedeno, ta odluka se donosi zbog "krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica po zahtevu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu".

Odbor je, takođe, predložio Skupštini da razmotri taj predlog odluke po hitnom postupku.

Tomić je Šapčanin, po struci je diplomirani pravnik. Ranije je obavljao je dužnost direktora Republičke uprave javnih prihoda Šabac.

Narodna banka Srbije je 31. januara oduzela dozvolu za rad "Univerzal banci" uz obrazloženje da se u prethodnom periodu finansijsko stanje banke znatno pogoršalo i da su ugroženi likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Posle oduzimanja dozvole za rad "Univerzal banci", pojedini mediji su pisali da je Tomić nezakonito, bez adekvatnog pokrića, odobravao višemilionske kredite, pre svega kompanijama "Farmakom MB" iz Šapca, "Interkomerc" i "Beohemija", koje su bile i vodeći akcionari te banke.

Advokat Miljkan Karličić izjavio je za Prvi program Radio Beograda da je Tomić demantovao sumnje povodom kojih je danas saslušan i dodao da veruje da nema osnova za nastavak istrage protiv njegovog klijenta.

Vučić: Partijske knjižice neće nikoga zaštititi

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da je vlast uspela da zaustavi državni kriminal i da će morati da odgovaraju svi koji su u to upleteni, a "partijske knjižice ih neće zaštititi".

Vučić je rekao da je vlast uspela da zaustavi državni kriminal i naveo da je jutros dobio podatke o slučaju "Univerzal banke".

Napomenuo je da su, pored "Univerzal banke" postojale još tri: "Agrobanka", "Privredna banka" i "Razvojna banka Vojvodine" u kojima su se krediti uzimali bez ikakvih obezbeđenja, a novac je odlazio na različite strane uključujući stranke a da se pritom ništa nije ni pravilo, ni proizvodilo.

Gubitak od te četiri firme je milijardu evra, precizirao je Vučić.

Novac koje su pojedine firme uzimale nije uvek dolazio do radnika, niti je išao za ono za šta je odobravan.

Vučić rekao da je i u ovom slučaju novac uzimao Veterinarski zavod i zapitao da li ima neka banka iz koje su vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević, "Interspida" Goran Perčević i ostali, uzeli kredite, a da nije propala i odgovorio je da nema.

Kako je rekao, i njegove partijske kolege koje su upletene u ove slučajeve moraće da odgovaraju i "u tome nema nikakve filozofije, partijske knjižice ih neće zaštititi".

"Uradili smo ono što je najgore za one koji su na vlasti, ali dobro je za državu. Srbija mora da postane normalna zemlja sa zdravom privredom", poručio je Vučić.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво