Читај ми!

Rašević: Nije bilo ubistava u KPD Foča

U Kazneno-popravnom domu Foča tokom rata nije ubijen nijedan zatvorenik, a stražari ih nisu tukli i zlostavljali, rekao je bivši šef obezbeđenja u toj ustanovi Mitar Rašević na suđenju Radovanu Karađiću pred Tribunalom u Hagu.

Svedočeći u odbranu Radovana Karadžića na suđenju u Tribunalu u Hagu, bivši šef obezbeđenja u Kazneno-popravnom domu u Foči Mitar Rašević izjavio je da u tom zatvoru, tokom rata u BiH, nije bio ubijen nijedan zatvorenik, kao i da ih stražari nisu tukli i zlostavljali.

Rašević je nedavno izdržao kaznu od sedam godina zatvora na koju ga je Državni sud BiH u Sarajevu osudio zbog zločina u KP domu Foča. 

Kao svedok Karadžićeve odbrane, Rašević, međutim, nije negirao zlodela nad zatvorenicima i "ratnim vojnim zarobljenicima", ali je sugerisao da su za to bili odgovorni vojni policajci i drugi pripadnici Vojske Republike Srpske nad kojima on nije imao kontrolu.

Karadžić (68), bivši predsednik RS i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je, između ostalog, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH. Foča je, po optužnici, jedna od sedam opština u kojoj je taj progon imao razmere genocida.

Na pitanje tužiteljke Hildegard Erc-Reclaf da li negira nalaz iz presude koja mu je izrečena da su zarobljenicima u fočanskom zatvoru bila uskraćena osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na život, Rašević je odgovorio: "Ja ću uvek da opovrgavam da su to učinili stražari... Nijednu informaciju od zarobljenika nisam imao da su ih maltretirali profesionalni pripadnici službe straže,  da su to radili organizovano i sistematski".

Pošto je tužiteljka iz presuda Raševiću i drugim zvaničnicima KPD Foča citirala da su zatvarani, bez ikakve selekcije, bili civili, koji nisu učestvovali u borbama, od kojih su mnogi bili stari i bolesni, svedok je uzvratio da su Muslimani dovođeni i odvođeni "po spisku vojne komande" i da on za to nije bio nadležan.

"Samo komanda vojske odlučivala je ko će biti zatvoren, a ko će biti pušten", rekao je Rašević.

Rašević nije opovrgavao nalaz sarajevskog suda, na koji se pozivala zastupnica optužbe, da je "180 do 200" zarobljenih Muslimana bilo izvedeno iz zatvora u Foči, navodno radi razmene, i da im se posle toga izgubio svaki trag. Tela mnogih kasnije su ekshumirana iz masovnih grobnica u okolini.

Svedok je, međutim, izjavio da je ljude iz KPD "odvodila vojska". "Odgovorno tvrdim da niko nije ubijen u krugu KP doma". naglasio je Rašević, dodajući da je "evidentno" da su zatvorenici bili ubijani van tog zatvora. Upitan da li tvrdi da svedoci lažu da su ubistva videli, tvrdio je da oni "to nisu mogli da vide".

Karadžić koji je se brani sam, danas je pred sudije kao svedoka izveo i Gojka Kličkovića, bivšeg člana Glavnog odbora Srpske demokratske stranke i dvostrukog posleratnog premijera RS. 

Ličković je svedočio da niko iz vođstva SDS "nije zagovarao etnički čistu srpsku državu".

Uputstvo vrha SDS iz decembra 1991. o formiranju srpskih vlasti u opštinama u kojima su Srbi većina, ali i manjina, Kličković je nazvao "neobavezujućim" i "nevažnim, po snazi nikakvim pravnim dokumentom".

Taj dokument, poznat kao "Varijanta A i B", po Tužilaštvu je bio osnova plana SDS za preuzimanje vlasti u opštinama širom BiH, koji je sproveden s proleća 1992. u cilju zaokruživanja teritorija koje je vrh SDS smatrao svojim.

Kličkovića će sutra ispitivati tužioci. Optužnica Karaddžića tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво