Читај ми!

Nastavak pretrage kod Rudnice na proleće

Krajem marta ili početkom aprila, u zavisnosti od meteoroloških uslova, biće nastavljene aktivnosti na pretrazi grobnice u Rudnici kod Raške, najavio šef beogradske delegacije u Radnoj grupi za nestale Veljko Odalović.

Šef beogradske delegacije u Radnoj grupi za lica nestala u vezi sa događajima na Kosovu 1998-1999. godine Veljko Odalović izjavio je da će krajem marta ili početkom aprila, u zavisnosti od meteoroloških uslova, biti nastavljene aktivnosti na pretrazi grobnice u Rudnici kod Raške.

Odalović je, na konferenciji za štampu, posle sastanka Radne grupe u Beogradu, kazao da plan aktivnosti podrazumeva i fizičko uklanjanje zgrade na lokaciji i istakao da je to projekat koji nema samo finansijsku stranu, jer finansije neće biti nešto zbog čega će aktivnosti biti stavljene u drugi plan.

Prema njegovim rečima, sedam godina je kosovska, ali i šira javnost bila opterećan ovom lokacijom, tako da je dobro da će to biti okončano.

Odalović nije želeo da govori o broju tela koja bi mogla biti proneđena niti o nacionalnosti, rekavši da će DNK analize dva tela, od ukupno šest posmrtnih ostataka, koje se rade u Tuzili utvrditi identitet.

Po njegovim očekivanjima, za desetak dana trebalo bi da se dobiju rezultati prve analize.

Odalović je ukazao da su do sada tri puta dobijene pogrešne informacije o grobnici kod Raške i da je svaka istražena, što dokazuje upornost u rešavanju sudbine nestalih.

Mi ćemo prioritetno raditi lokaciju u Rudnici kod Raške i očekujemo da prema nekom našem planu to traje najmanje 60-tak radnih dana. To je lokacija koja će biti dosta teška za rad, objasnio je on, dodajući da su dobijeni zahtevi za proveru još nekih lokacija, među kojima je jedna vezana za Bor, a dalja za područje Kuršumlije.

Sve ćemo proveriti i sve će biti potpuno transparentno, podvukao je Odalović.

Takođe je izrazio nadu da će doći do sastanka sa šefom Euleksovog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu Klintom Vilijamsonom, ocenivši da bi informacije dobijene od njega mogle da reše sudbinu značajnoj broja nestalih lica.

Odalović je rekao da beogradska delegacija insistira da se nastavi pretraga na jezeru Limoč, kod Gnjilana, zatim u mestu Košare, te da su dostavljene urgencije za nekoliko lokacija za koje poseđemo informacije.

Šef prištinske delegacije Pajazit Nuši rekao je da će ove godine aktivnosti biti koncentrisane na Parteš, Budisavac, Mamušu i Zvečan i da će se rezultati objaviti porodicama bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Nuši je kazao da, prema programu, treba da se ove godine otvori 31 lokacija, gde se sumnja da postoje grobnice.

Istakao je da nerešavanje sudbine nestalih lica ometa proces približavanja i povećanja poverenja između Albanaca i Srba, te je i prepreka za primenu postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

Nuši je ocenio da je izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, u kojem je naglašen značaj rešavanja pitanja sudbine nestalih lica, dao posebnu, međunarodnu dimenziju, a time i podsticaj za još veće angažovanje.

Podvukao je da se otkrivanje sudbine nestalih lica ne politizuje i da je misija humanistička.

Nuši je rekao da je na sastanku konstatovano da niko nije zadovoljan do sada postignutim rezultatima, dodajući da svi treba da znaju da je otkrivanje i identifikovanje posmrtnih ostataka kompleksan posao i da iziskuje vreme.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Maja Kocijančič istakla je da slučajevi nestalih osoba u sukobima na Kosovu devedesetih godina "moraju biti rasvetljeni".

"Pomno pratimo to pitanje", rekla je Maja Kocijančič, "u tesnoj saradnji s Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, koji u Prištini predsedava radnom grupom za pitanja nestalih lica".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво