SRS: Nehumano postupanje prema Šešelju

Haški tribunal nehumano postupa prema Vojislavu Šešelju, kaže lider SRS-a Nemanja Šarović. Stavljanje Šešelja u izolaciju je cilj Haškog tribunala da ugrozi zdravlje lidera radikala kako bi se postupak protiv Šešelja okončao njegovom sudskom likvidacijom bez izricanja presude, ocenjuje SRS.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović tvrdi da Haški tribunal nehumano postupa prema lideru te stranke Vojislavu Šešelju koji je, kako kaže, nakon nedavne operacije smešten u izolaciju u zatvorsku bolnicu.

Šarović je na današnjoj konferenciji novinarima rekao da je Šešelj uspešno operisan 18. decembra, nakon čega je 4. februara uspešno primio prvu hemoterapiju, ali da odlukom Sekretarijata Haškog tribunala i zatvorske uprave mora sedam dana da provede u izolaciji u zatvorskoj bolnici "navodno zbog opasnosti koju predstavlja za druge robijaše".

"Vojislav Šešelj nije dobio pismenu odluku o određivanju izolacije i ne zna da li ta odluka uopšte postoji i sa kakvim je obrazlozenjem doneta ukoliko eventualno postoji. Takva procedura nije uobičajena i nije medicinski opravdana", rekao je Šarović.

Podsetio je da Šešelj nije prvi zatvorenik Haškog tribunala koji je oboleo od kancera i koji je tokom pritvora primao hemoterapiju, ali da jeste prvi koji je nakon toga smešten u izolaciju.

"Očigledno je da su razlozi za izolaciju Vojislava Šešelja politički i duboko nehumani, kao što je i ceo postupak koji se protiv Šešelja vodi pred MKSJ politički proces. Izolacija koja je određena Šešelju nije prihvatljiva s medicinskog stanovišta i štetna je za njegovo telesno zdravlje", podvukao je Šarović.

Prema njegovim rečima, zbog okolnosti u kojima se Šešelj nalazi, odnosno odsustva dnevnog svetla, stalne tenzije i ležanja u krevetu, lideru radikala je već došlo do pogoršanja zdravlja koje se ogleda u nesanici, glavobolji, aritmiji, bolu u grudima i stomaku.

"Svi lekari sa kojima se konsultovao Šešelj istakli su da je jedna od veoma važnih mera koja se preporučuje posle hemoterapije što duži boravak na svežem vazduhu, što više kretanja, odnosno šetnje i što više boravka na suncu, jer se tako jača imunitet", rekao je Šarović.

Preneo je ocenu SRS-a da je stavljanje Šešelja u izolaciju zapravo cilj Haškog tribunala da dodatno oslabi imunitet lideru radikala i ugrozi zdravlje kako bi se "maratonski postupak protiv Šešelja, u nedostatku dokaza, okončao njegovom sudskom likvidacijom bez izricanja presude".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво