Читај ми!

Oslobođen Mihalj Kertes

Zbog zastarelosti slučaja Specijalni sud u Beogradu izrekao oslobađajuću presudu bivšem direktoru Uprave carina Mihalju Kertesu. Optužnica ga je teretila za zloupotrebu službenog položaja i iznošenje novca na Kipar.

Specijalni sud u Beogradu je zbog zastarelosti slučaja oslobodio bivšeg direktora Uprave carina Mihalja Kertesa, optuženog da je zloupotrebio službeni položaj i iznosio državni novac na Kipar.

U obrazloženju presude je navedeno da je nastupila apsolutna zastarelost i da se sud nije upuštao u utvrđivanje krivice optuženog.

Kertes je bio optužen za krivična dela od 1994. do 5. oktobra 2000, a zastarelost nastupa posle 10 godina, što u ovom slučaju znači da je krivično delo zastarelo 5. oktobra 2010. godine.

Nakon izricanja presude Kertes je rekao da je posle 13 godina i "nakon svih proživljenih tortura, konačno dočekao da pravda pobedi".

Kada su ga novinari pitali da prokomentariše činjenicu da je Kertes oslobođen zbog zastarelosti a ne zato što je ustanovljeno da nije kriv, njegov advokat Predrag Milovančević rekao je da njegovom klijentu nije ni moglo da se sudi.

"Kvalifikovati državni vrh zemlje u periodu od šest i po godina kao kriminalnu grupu, to je nešto što nije po Ustavu i zakonu i što praksa ne poznaje. To pitanje smo završili, sud je rekao šta je imao da kaže", kazao je Milovančević.

Tokom izricanja presude sudija je primetio da se Kertes ne oseća dobro, pa ga je pitao želi li da sedne, što je on odbio.

Kertes je, zbog zloupotrebe službenog položaja, bio pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora jer je od sredine 1994. do 5. oktobra 2000. godine deo novca carine, bez pravnog osnova, dao pojedinim preduzećima, a oko 38 miliona nemačkih maraka bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije izneo na Kipar.

Tu pravosnažnu presudu prošle godine je ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio Apelacionom sudu da ponovo razmotri žalbe, a taj sud je odlučio da se Kertesu ponovo sudi. Glavni pretres ponovljenog suđenja završen je 6. februara ove godine.

"Oslobađanje ozbiljna opomena"

Transparentnost Srbija je ocenila da je obustavljanje postupka protiv Kertesa ozbiljna opomena svima koji osmišljavaju i sprovode borbu protiv korupcije u Srbiji.

"Ne sporeći zakonitost konkretne odluke suda, ostaje činjenica da je ova odluka još jedan bolan podsetnik na to da je broj ispitanih sumnji i pokrenutih optužnica za ogromne zloupotrebe službenog položaja počinjene u periodu 1990-2000. izuzetno mali, a broj osuđenih za te zloupotrebe zanemarljiv", navela je Transparentnost Srbija u saopštenju.

To je očigledno posledica odsustva famozne "političke volje" da se slučajevi istraže do kraja, ali i neuspelih reformi policije i pravosuđa, navodi se u saopštenju.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво