Читај ми!

Hapšenja u slučaju Ćuruvija

Uhapšeni Milan Radonjić i Ratko Romić, osumnjičeni za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, saznaje RTS. U 17 sati Aleksandar Vučić održaće konferenciju za novinare, na kojoj će, kako se očekuje, govoriti dokle se stiglo u istrazi Ćuruvijinog ubistva.

Milan Radonjić i Ratko Romić, osumnjičeni za učešće u ubistvu novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, uhapšeni su oko podneva u Beogradu.

Kako RTS saznaje, krivičnom prijavom za ubistvo Ćuruvije biće obuhvaćeni i bivši načelnik Službe državne bezbednosti Radomir Marković i operativac te službe Miroslav Kurak, koga su mediji označili kao egzekutora.  

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održaće u 17 sati konferenciju za novinare, na kojoj će, kako se očekuje, govoriti dokle se stiglo u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije.

Na konferenciji će govoriti i ministar pravde Nikola Selaković, specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević i predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić.

Vicepremijer Vučić je nedavno izjavio da iza ubistva Slavka Ćuruvije stoji država i da su nalogodavci živi.

Proteklih dana u medijima su navedena četiri imena (prvo)osumnjičenih. 

Radomir Marković (68), bivši šef tajne policije, služi maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog organizovanja političkih ubistava, a priznao je da je to radio po naređenju Slobodana Miloševića. Bio na čelu DB-a od 1998. do neposredno pre hapšenja krajem januara 2001.

Milan Radonjić (54) radio je u Drugom odeljenju beogradskog DB-a pre nego što je, na preporuku Mirjane Marković, imenovan sedam dana pre ubistva Ćuruvije za šefa beogradskog centra. Osuđen je na osam godina zatvora zbog napada na lidera SPO-a Vuka Draškovića u Budvi. Presuda je poništena i sada mu se ponovo sudi.

Romić (51) je nekadašnji operativac u Drugom odeljenju Centra DB-a u Beogradu. Brzo je napredovao kada je Radonjić imenovan za šefa. Postao je načelnik Šestog odeljenja beogradskog centra. I Romiću je suđeno za atentat na Draškovića, ali je i njemu, kao i Radonjiću, presuda poništena.

Miroslav Kurak (43) ranije je bio telohranitelj nekadašnjeg zamenik šefa DB-a Franka Simatovića. U vreme ubistva Ćuruvije bio je u obezbeđenju Milorada Vučelića, a prethodno je čuvao Marka Miloševića. Posle zvaničnih najava 2006. da će biti okončana istraga za ubistvo Ćuruvije, napustio je Srbiju i otišao u Tanzaniju. Kurak i Romić su kumovi.

Hapšenje dvojice osumnjičenih pozdravili su SPO, DS i novinarska udruženja. 

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja, ispred zgrade u kojoj je živeo, u Svetogorskoj ulici broj 35.

U Ćuruviju je ispaljeno 17 metaka. S njim je u trenutku ubistva bila i njegova supruga Branka Prpa.

Dnevni list Politika ekspres je 6. aprila objavio tekst pod naslovom "Ćuruvija dočekao bombe" u kojem je vlasnik Dnevnog telegrafa optužen za "priželjkivanje bombi i izdaju".

Dan ranije, taj tekst je pročitan u Drugom dnevniku RTS-a.

Istraga je, praktično, počela odmah posle ubistva i nije dala nikakve rezultate da bi ozbiljnije bila obnovljena tek posle 2000. godine, ali nije bilo krivičnih prijava ni podizanja optužnice, sve do ove godine.

Iz materijala koji su dospeli u javnost moglo se zaključiti da je likvidaciju Ćuruvije organizovala tajna policija, a da su izvršioci bili pripadnici podzemlja.

Nove činjenice, međutim, ukazuju na to da su ceo zločin organizovali i izveli pripadnici tadašnje Službe državne bezbednosti.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво