Читај ми!

Nastavlja se proces protiv Šešelja

Proces protiv Vojislava Šešelja može da bude nastavljen pošto se novoizabrani sudija Mandiaje Nijang upoznao sa predmetom, saopštio je Tribunal u Hagu. Šešelj krajem novembra zatražio da ga oslobode.

Pretresno veće Haškog tribunala saopštilo je da se nastavlja proces protiv Vojislava Šešelja, pošto se novoizabrani sudija Mandiaje Nijang upoznao sa predmetom.

Odluka o nastavku suđenja doneta je u petak, nakon što je Pretresno veće 13. novembra uputilo svim stranama poziv da se izjasne o nastavku procesa, posle izuzeća sudije Frederika Harhofa na zahtev Šešelja.

"Nastavak procesa u fazi rasprave na osnovu postojećeg zapisnika je pravedan i ekspeditivan način daljeg postupanja", saopštilo je ranije Tužilaštvo.

Pretresno veće se saglasilo da je novi sudija sposoban da dođe do izjava svedoka koji su već bili na sudu, i to na druge načine, uključujući i video snimke njihovih svedočenja.

Shodno tome, Pretresno veće je zaključilo da je sudija Nijang sposoban da proceni kredibilitet svedoka i da se upozna sa predmetom u potrebnom stepenu.

U odgovoru na poziv za iznošenje mišljenja o nastavku procesa, Šešelj je krajem novembra zatražio od Haškog tribunala da ga hitno oslobodi, pošto smatra da se postupak koji se protiv njega vodi ne može nastaviti na pravičan način i da mu na ime odštete za kršenje prava isplati 12 miliona evra.

Šešelj, koji je optužen za ratne zločine protiv civila tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, dobrovoljno se predao Tribunalu u februaru 2003. i od tada je u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu.

Srpska radikalna stranka smatra da njen lider Vojislav Šešelj treba da bude oslobođen i da bi nastavak procesa u Haškom sudu predstavljao primenu "metoda inkvizicije u tom procesu".

Funkcioner SRS-a Milorad Mirčić rekao je početkom decembra da je situacija u vezi sa Šešeljem jasna - Pretresno veće ima 14 dana da odluči "da ili će on biti oslobođen ili će proces biti nastavljen" s novim sudijom.

Mirčić je naveo i da bi, ukoliko proces bude nastavljen, to predstavljalo primenu "metoda inkvizicije" dodavši da su i u tim uslovima optuženi imali više prava na odbranu nego što lider SRS-a ima u Haškom tribunalu.

Mirčić je rekao tada i da bi novom sudiji trebalo više od dve godine "ako čita brzinom svetlosti" samo da pročita više od 20.000 strana dokumentacije, da se upozna s njima.

Prema njegovim rečima, Tribunal može i tog novog sudiju posle dve godine da zameni iz raznih razloga i time ponovo produži proces.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво