Читај ми!

Završeno iznošenje dokaza protiv Mladića

Saslušan poslednji svedok tužilaštva na suđenju Ratku Mladiću. Dokazni postupak biće okončan nakon što sudije unesu u spis sve dokaze. Poslednja nedelja februara rezervisana za zasedanje na kom će odbrana podneti zahtev za Mladićevo oslobađanje.

Raspravno veće na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom saslušalo je poslednjeg, 164. svedoka tužilaštva.

Dokazni postupak tužilaštva biće zvanično proglašen okončanim pošto sudije odluče o unošenju u spis mnoštva pisanih dokaza.

Predsedavajući sudija Alfons Ori je za "poslednju nedelju februara" zakazao zasedanje na kojem će odbrana podneti zahtev za oslobađanje Mladića na osnovu tvrdnje da tužioci, u prvoj polovini suđenja, nisu dokazali njegovu krivicu.

Do tada sud neće zasedati u postupku protiv Mladića, osim o administrativnim pitanjima.

Poslednji, 164. svedok optužbe, vojni veštak Rejno Tunens izjavio je, na kraju višednevnog iskaza, da su u leto 1995. godine pripadnici jedinice "Škorpioni" delovali u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Tunens se pozvao na borbeni izveštaj tog korpusa iz septembra 1995. godine u kojem su "Škorpioni" navedeni kao "naše snage", odnosno kao "jedinica MUP-a Srbije", potčinjena VRS.

"Škorpioni" su krajem jula 1995. godine u okolini Trnova streljali šestoricu Muslimana iz Srebrenice, od kojih je najmlađi imao 17 godina.

Taj zločin su počinioci snimili, a film je prvi put prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu 2006. godine.

Počinioci su kasnije uhapšeni i osuđeni u Srbiji.

Ratni komandant VRS, Mladić optužen je za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice pošto je ta vojska 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Po dokumentima koje je analizirao, Glavni štab VRS je "u najmanju ruku, tolerisao prisustvo" paravojne formacije Željka Ražnatovića - Arkana u zapadnoj Bosni u jesen 1995. godine, rekao je svedok tužilaštva Tunens.

Kao dokaz, vojni ekspert je citirao "sporazum" tadašnjeg zamenika ministra unutrašnjih poslova RS Toma Kovača i Mladićevog zamenika, generala Manojla Milovanovića.

Tim dokumentom Ražnatovićevoj paravojsci je dat zadatak da hapsi srpske dezertere - precizirao je svedok, dodavši da nije jasno pod čijom je komandom ta formacija tada bila.

Na kraju zasedanja Mladićev branilac Branko Lukić koji je ranije zatražio šest meseci za pripremu dokaznog postupka odbrane, rekao je sudijama da "prihvata" pet meseci koje su mu sudije okvirno odobrile.

Sudija Ori je ranije nagovestio da bi Mladićeva odbrana trebalo da počne sredinom maja iduće godine.

Advokat Lukić je, međutim, pozvao sudije da u obzir uzmu najavu tužilaštva da će u proleće iduće godine ponovo otvoriti dokazni postupak da bi prezentirala dokaze pronađene u masovnoj grobnici Tomašica kod Tuzle, čija je ekshumacija u toku.

Predsedavajući sudija Ori je uzvratio da će veće to imati u vidu.

Optužnica generala Mladića tereti i za za progon Hrvata i Muslimana širom BiH; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво