Matović: Karadžić se informisao sa Si-En-Ena

Svedok odbrane Vladimir Matović rekao da mu je u julu 1995. Karadžić na Palama rekao da se o dešavanjima u Srebrenici informiše s televizije Si-En-En.

Na suđenju Radovanu Karadžiću, svedok odbrane Vladimir Matović izjavio je pred Haškim tribunalom, da mu je u julu 1995. godine Karadžić na Palama rekao da se o dešavanjima u Srebrenici informiše s televizije Si-En-En.

"Karadžić mi je rekao da mu je osnovni izvor informacija Si-En-Ena", kazao je Matović koji, nije mogao da precizira kada se tačno sastao s Karadžićem, prenosi Beta.

Na pitanje Karadžića da li je bilo "govora o zarobljenicima", Matović je odgovorio da su o tome razgovarali "mnogo kasnije", kada je nobelovac Eli Vizel "na poziv predsednika (SR
Jugoslavije Dobrice) Ćosića došao da dobije informacije o logorima" u RS.

"Ja sam bio kod vas i preneo Vizelu da će imati svu pomoć", kazao je Matović. 

Logore u RS, Vizel je obišao u leto 1992, kada je Matović bio savetnik za štampu tadašnjeg predsednika SRJ Ćosića.

Matović je posvedočio i da mu je u julu 1995. Karadžić rekao da "ima informacija koliko i ja ... i da je čuo za jednu babu ubijenu, kakvih 7.000 vojnika".

Optužnica tadašnjeg predsednika RS i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, Karadžića (68) tereti za genocid nad 7.000 Muslimana u Srebrenici u danima pošto je Vojska RS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Karadžić, koji se brani sam, nameravao je da u spis uvede svedokovu pisanu izjavu, ali je raspravno veće to odbilo pošto se pokazalo da Matović nije u stanju da odgovara na pitanja tužilaca bez čitanja izjave.

U toj pisanoj izjavi Matović, koji je u julu 1995. bio "na raspolaganju" u Predsedništvu SRJ, opisao je kako se, pre odlaska na Pale, u Zvorniku sastao s izvesnom "Nađom", po nalogu tadašnjeg ministra odbrane SRJ Pavla Bulatovića. "Nađa" je bila "operativna veza" Beograda sa "prijateljima u NATO".

Matoviću je, prema njegovoj pisanoj izjavi, "Nađa" rekla da "postoji opasnost od 'jastrebova' u NATO", Nemaca i Amerikanaca, "koji su u kkontaktu, preko obaveštajnih krugova, sa oficirima VRS", jer oni pripremaju "masovnije stradanje muslimanskih civila kako bi to bilo opravdanje za napad (NATO) na RS".

Tu "senzacionalnu vest", Matović je, kako je kazao, zatim otišao da prenese Karadžiću, ali on nije bio od pomoći pošto se informisao sa Si-En-Ena.

Na tumačenje tužiteljke Kerolin Edžerton da to znači da je likvidacija 7.000 srebreničkih Muslimana bila "međunarodna zavera", Matović nije mogao da pruži jasan odgovor, rekavši: "Ja svoju izjavu nisam video pošto sam je dao".

Predsedavajući sudija Ogon Kvon pitao je, potom, svedoka "šta mu je rekla Nađa". "Ona je meni rekla ono što je doslovno navedeno u izjavi", odgovorio je Matović posle čega je raspravno veće odbilo da izjavu prihvati u dokaze.

Na pitanje tužiteljke da li danas prihvata da su srpske snage u Srebrenici ubile 7.000 Muslimana, svedok je odgovorio "prihvatam", rekavši, međutim, da "prvi put čuje tako zaokruženu cifru" i da mu "nije jasno" ko su ti "vojnici" koji su poginuli, kad je Srebrenica
imala oko "1.800 stanovnika i 300 kuća".

"Ja znam za povećanje nataliteta koje su oni (Muslimani) usvojili od Albanaca, a koji je najjače oružje protiv Evropljana", kazao je Matović. Sugerisao je i da su desetine hiljada muslimanskih civila iz Srebrenice otišle za bataljonom Unprofora "jer im je obećan azil i
zaposlenje u Evropi i Americi".

Na ponovljeno pitanje sudije Kvona prihvata li danas da su ubijene hiljade srebreničkih Muslimana, Matović je odgovorio: "Ja ne mogu da prihvatim nešto i izjavljujem ono što ne znam... Ja ne mogu da prihvatim kao činjenicu ono što je propaganda".

Posle Matovića, Karadžić je pred sudije, kao svedoka odbrane, izveo Miloša Milinčevića, koji svedočio o očuvanju mira i manjina u opštini Srbac, čiji je predsednik tokom rata u BiH bio.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra. Optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 12. dec 2013, 08:41) - anonymous [neregistrovani]

Sve nešto,

Amerikanci ovo, Amerikanci ono, Srbi uvijek podržavali šta Ameri rade. Najvećeg saveznika u ratu u BiH Srbi su imali u SAD! Tako je i danas, 2013. godine!

(sreda, 11. dec 2013, 22:34) - Geronimo [neregistrovani]

CNN

Zato Karadzic i izgubio rat i zavrsio u zatvoru sto je slusa CNN,hahahahahaha.