Svedok: Armija BiH granatirala decu u Srebrenici

Armija BiH 1995. godine ispalila granatu na muslimansku decu koja su igrala fudbal, rekao muslimanski vojnik koji je svedočio u odbranu Radovana Karadžića. Zaštićeni svedok tvrdio da je to učinjeno pošto je iz Sarajeva, od Alije Izetbegovića, stigla depeša da se "nešto uradi" kako bi se NATO privukao na stranu Armije BiH.

U nastavku iskaza u odbranu Radovana Karadžića u Haškom tribunalu, bivši muslimanski vojnik je izjavio da je Armija BiH 1995. u Srebrenici ispalila granatu na muslimansku decu koja su igrala fudbal.

Zaštićeni svedok KW-12 tvrdio je da je to učinjeno pošto je iz Sarajeva, od Alije Izetbegovića, stigla depeša da se "nešto uradi" da bi se NATO privukao na stranu Armije BiH.

Svedok je rekao da je napad koji se dogodio "dva-tri meseca pre pada Srebrenice odmah bio pripisan četnicima".

Tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, Karadžić optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana pošto je 11. jula 1995. Vojska RS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Ponavljajući da su ga vlasti u Sarajevu posle rata proganjale i pretile mu smrću, jer je govorio istinu o zbivanjima u Srebrenici, svedok je tvrdio da su mu 1997. Izetbegović i poglavar Islamske zajednice u BiH, reis-ul ulema Mustafa Cerić "dali 50.000 maraka... da ne postojim ja tu više u Bosni i da idem živeti u drugoj zemlji".

U unakrsnom ispitivanju tužilac Melisa Pak sugerisala je da je KW-12 "svedok o svim teorijama zavere koje su se mogle pročitati u novinama".

"Da, to pitanje treba da postavite prvim trima ženama 'Majki Srebrenice' i Stranki demokratske akcije Sujelmana Tihića i Bakira Izetbegovića - kako oni znaju bolje šta je bilo od nas koji smo bili tamo", odgovorio je svedok.

Tužilac je nizom pitanja sugerisala da je KW-12 - dok je bio u zatvoru u BiH - pomno pratio suđenja u Hagu i Sarajevu, žudeći da se pojavi kao svedok na bilo kojem od procesa - Mladiću, Šešelju, Karadžiću, Oriću - kako je rekao Karadžićevim istražiteljima.

Odgovarajući nepovezano, emotivno i povremeno teško razumljivo, svedok je ponavljao da su mu istražitelji iz tužilaštva u Sarajevu i agencije SIPA pretili da "ne sme govoriti" o onome što je doživeo u Srebrenici i Kravici, a posebno ne o ulozi komandanta Armije BiH u Sarajevu Nasera Orića.

Tvrdio je i da su bili organizovani pokušaji njegovog ubistva: "Život sam 'alalio', samo sam hteo da me što pre ovde dovedu".

U glavnom iskazu, svedok je juče tvrdio da srpski policajci koji su pred sudom u Sarajevu osuđeni za ubistvo 1.000 muslimanskih zarobljenika u Kravici 13. jula 1995, nisu bili na mestu zločina i da ih je on video u obližnjem selu Sandići.

Kada je u zadruzi u Kravici, gde su ga doveli srpski vojnici kao zarobljenika, čuo prve rafale, KW-12 je, kako je izjavio, pobegao kroz prozor.

Na tvrdnju tužioca da "niko nije želeo da ga pozove za svedoka", KW-12 je odgovorio negativno.

Tužilac je kazala i da je "čista fantazija" svedokova priča o pretnjama, a svedok je uzvratio da ga zastupnica optužbe "pravi budalom", dok mu "glava visi" o koncu.

Verodostojnost svedoka, tužilac Pak rušila je i citirajući psihijatrijski nalaz iz procesa vođenih protiv tog svedoka, po kojem je KW-12 "tupa... neurotična... pasivno-zavisna... neintegrisana i nezrela osoba". Svedok je odgovorio da "to prvi put vidi".

Tužilac je tvrdila da je verovatno svedok lagao i opisujući kako mu je jedna osoba ubila majku i sina koga je ona držala u naručju, dok su on i njegov otac posmatrali. "Ne želim o ovome da raspravljam", povišenim glasom uzvratio je KW-12 iz čijeg se istrzanog iskaza moglo zaključiti da je ubici oprostio.

U nastavku suđenja, Karadžić je kao svedoka pred sudije izveo Vladimira Matovića koji je tokom rata u BiH bio savetnik tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića.

Započeti iskaz, Matović će nastaviti sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво