Читај ми!

Bomba iz Budimske biće uništena u sredu

Bomba iz Drugog svetskog rata, koja je juče pronađena u Budimskoj ulici u centru Beograda i kasno sinoć prebačena u vojni poligon u Nikincima biće uništena u sredu, izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić potvrdio je RTS-u da će bomba iz Drugog svetskog rata, koja je juče pronađena u Budimskoj ulici u centru Beograda, biti uništena u sredu.

Bomba je kasno sinoć prebačena u vojni poligon u Nikincima. Kako je Marić ranije izjavio, zbog vrste upaljača bomba mora da se uništi.

U vađenju bombe učestvovali su i radnici JKP "Parking servisa", koji su bombu tešku 1.090 kilograma izvukli specijalnom dizalicom "Koles", saopštilo je to javno preduzeće.

Dizalicom su je izvukli sa gradilišta i preneli u kamion kojim je kasnije prebačena na vojni poligon.

Specijalna dizalica "Koles", nosivosti do 30 tona, učestvovala je u raščiščavanju ruševina tokom bombardovanja 1999. godine.

Ranije sinoć, pri obilasku mesta gde je pronađena bomba, premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će bomba biti izvađena, prevežena do vojnog poligona u Nikincima, gde će biti obezbeđena i pripremljena za uništavanje tokom današnjeg dana.

Dačić je naveo da je reč o nemačkoj avionskoj bombi iz Drugog svetskog rata, jake razorne moći, tipa SC1000, teške preko jedne tone, sa punjenjem od 620 kilograma, iz naoružanja aviona "Hajnkel 111".

Bomba je dobila nadimak "Herman", po komandantu Luftvafea, Hermanu Geringu.

U Evropi su zabeležena još dva slučaja kontrolisanog uništavanja te bombe.

Juna 2008. godine SC1000 izvađen je iz reke Leje u blizini Londona.

Još jedna bomba pronađena je juna ove godine u reci Odri kod Šćećina u Poljskoj. Obe bombe odnesene su na vojne poligone, gde su uništene.

Mesto gde je pronađena bomba sinoć su obišli i predsednik Privremenog veća Grada Beograda Siniša Mali, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministar odbrane Nebojša Rodić i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vanja Vukić.

Avionsku bombu u Budimskoj ulici juče su prilikom izvođenja građevinskih radova na dubini od šest metara pronašli radnici, nakon čega je zgrada sa 20 stanara pored gradilišta evakuisana, a na lice mesta su odmah poslate kontradiverzione ekipe policije.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво