Читај ми!

Bomba sa Dorćola prebačena u Nikince

U Budimskoj ulici u Beogradu izvađena je bomba iz Drugog svetskog rata, teška preko jedne tone. Bomba je transportovana u Nikince, a u nedelju bi trebalo da bude uništena.

22.45 - Izvađena je stara bomba na Dorćolu, stavljena je u kamion i na putu je za Nikince, javlja reporter RTS-a. 

21.40 - Počelo vađenje bombe u Budimskoj ulici, saznaje RTS. 

21.20 - Bomba iz Budimske ulice biće večeras izvađena i premeštena u Nikince na vojni poligon, gde bi sutra trebalo da bude deaktivirana, rekao Ivica Dačić.

U centru Beograda izvađena je neeksplodirana bomba iz Drugog svetskog rata, koja je jutros pronađena prilikom izvođenja radova u Budimskoj ulici broj 36. Pripadnici kontradiverzacionih jedinica večeras oko 22.45 izvadili su bombu, koja je kamionom prevezena u  vojni centar u Nikincima. 

Reč je o nemačkoj avionskoj bombi iz Drugog svetskog rata, jake razorne moći, marke SC 1000, teške preko jedne tone, sa punjenjem od 620 kilograma. Bomba je, inače, bila u naoružanju aviona "Hajnkel 111" i ima jedan bočni upaljač. 

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je za RTS da će bomba u toku sutrašnjeg dana biti uništena, što znači da neće doći do deaktiviranja upaljača.

"Policija, vatrogasci i hitna pomoć prate kamion koji u pesku nosi bombu", rekao je Marić i dodao da će put do Nikinaca biti bezbedan, jer je manja frekvencija saobraćaja. 

Prema Marićevim rečima, stekli se uslovi da se stanari koji su evakuisani iz obližnje zgrade vrate svojim domovima.

Ranije danas premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je doneta odluka u saradnji sa Ministarstvom odbrane da se bomba izvadi, da se preveze do vojnog poligona u Nikincima, gde će bombu uništiti pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

"Ova bomba je slučajno pronađena prilikom građevinskih radova, mogla je da eksplodira prilikom samih radova. Bilo je dosta sreće", rekao je Dačić.

Iz preventivnih razloga, 25 stanara Budimske 36 je evakuisano, a Privremeno gradsko veće je obezbedilo smeštaj za njih, rekao je ranije za RTS Predrag Marić.

Mesto gde je pronađena bomba večeras su obišli, pored premijera, i predsednik Privremenog veća Grada Beograda Siniša Mali, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministar odbrane Nebojša Rodić i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vanja Vukić.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво