Читај ми!

Spaljene skoro dve tone droge u Obrenovcu

Uništeno 1.740 kilograma droge u Obrenovcu, koja na ilegalnom tržištu vredi oko 15 miliona evra. U depoima MUP-a se i dalje čuva oko 11 tona narkotika, rekao ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavivši da će i ta droga u narednom periodu biti uništavana. Spaljivanje droge značajno za proces pregovora sa EU, rekao Dačić.

U Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu uništeno je 1.740 kilograma droge, marihuane, sirovina i hašiša, vrednih, na ilegalnom tržištu oko 15 miliona evra.

Uništavanju narkotika prisustvovao je i premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je istakao da je današnje uništavanje narkotika prvo posle 14 godina i da će se sa takvim akcijama nastaviti i ubuduće.

Dačić je istakao i da uništavanje narkotika neće izazvati nikakve štetne posledice po zdravlje građana Obrenovca. Droga se spaljuje u specijalnim kotlovima termoelektrane.

Istakao je i da se u depoima MUP-a i dalje čuva oko 11 tona narkotika, najavivši da će i ta droga u narednom periodu biti sukcesivno uništavana.

"Država je efikasna i odlučna da se obračuna sa najvećim zlom", rekao je Dačić naglasivši da je današnje uništavanje droge povezano s kontinuiranim akcijama borbe protiv narko-dilera, kao što je bila jučerašnja pod nazivom "Grom".

Precizirao je da je danas uništena droga koja je zaplenjena na području Policijske uprave Kragujevac i da je to omogućeno i zahvaljujući sudskim presudama.

Prema njegovim rečima, u borbi protiv narko-dilera osnovni zadatak je njihovo otkrivanje i hapšenje, sa zaplenom droge, zatim slede sudske presude i na kraju uništavanje droge.

Narkotici dokaz u sudskim procesima  

Dačić je objasnio i da se, prema našem zakonu, droga koja je danas uništena čuvala kao dokaz u sudskim postupcima, založivši se za izmenu pravnih propisa u toj oblasti, jer "postoji niz nelogičnosti".

"Šta da radimo dok ne dođe do sudske presude, da li da drogu vratimo", postavio je Dačić pitanje i naglasio da je cilj države da u potpunosti uništi narko-dilere kako bi zaštitila decu i izborila se sa tim "najvećim zlom".

Naglasio je i da je današnja akcija sprovedena zahvaljujući pravovremenoj saradnji i koordinaciji policije, Ministarstva pravde, nadležnih sudova i tužilaštava, Ministarstva zdravlja i Ministarstva energetike i zaštite životne sredine.

Dačić je objasnio i da danas u TENT-u nisu mogli da budu uništeni kokain i amfetamini, iz ekoloških razloga i najavio da će se pronaći način kako bi se i ti narkotici uništili.

Naveo je i da se nije razmišljalo da se zaplenjeni narkotici u Srbiji uništavaju u drugim državama, jer je praksa da svaka zemlja to radi samostalno.

Dačić je objasnio i da je uništavanje droge veoma težak posao na kome je danas bilo angažovano više od 1.000 ljudi raznih specijalnosti.

Spaljivanju droge prisustvovali su i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, direktor policije Milorad Veljović sa saradnicima, kao i predstavnici Ministarstva pravde i TENT-a.

Uništavanje droge značajno za evrointegracije

Ivica Dačić je ukazao da je uništavanje narkotika od velike važnosti i za nastavak evropskih integracija Srbije, a posebno za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na policiju, pravosuđe i bezbednost.

Dačić je rekao da će sledeće sedmice biti nastavljen drugi deo preliminarnog skrininga za ta dva poglavlja, koja su veoma značajna za nastavak evrointegracija Srbije.

Istakavši da je aktuelna vlada zahvaljujući tome postigla velike rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, Dačić je potvrdio da će uskoro pri policiji biti formirane i dve nove službe - služba za borbu protiv narko-dilera i služba za borbu protiv ekstremizma i terorizma.

"Uskoro će na sednici Vlade Srbije biti usvojena sistematizacija za te dve nove službe koje će biti formirane pri Upravi kriminalističke policije", rekao je Dačić.

"Voleo bih da taj sistem bude Gordijev čvor", rekao je Dačić aludirajući na čvrstinu i odlučnost svih državnih organa - od policije, bezbednosnih službi, Biroa za koordinaciju bezbednosnih službi u borbi protiv narko-dilera i organizovanog kriminala.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи