Читај ми!

Veštak: Mladić upozorio da je razdvajanje naroda genocid

General Ratko Mladić upozorio 1992. da bi razdvajanje Srba od drugih naroda u BiH bilo "genocid", rekao vojni veštak optužbe Juan Braun u nastavku suđenja Mladiću. Pomeranje muslimanskih civila i zatvaranje zarobljenih u logore bilo je deo ostvarivanja prvog strateškog cilja - razdvajanja naroda, ocenio Braun.

Vojni veštak optužbe Juan Braun izjavio je u nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da je u maju 1992. general Mladić upozorio da bi razdvajanje Srba od drugih naroda u BiH bilo "genocid".

Braun, koji je analizirao mnoštvo dokumenata Vojske Republike Srpske, rekao je da je Mladić to učinio na sednici Skupštine RS na kojoj je 12. marta 1992. imenovan za komandanta VRS.

Veštak tužilaštva ukazao je da Mladić komentarisao prvi strateški cilj - razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata - koji je rukovodstvo RS stavilo pred vojsku.

Po zapisniku sa sednice, Mladić je tada rekao: "Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu... Pa, to je... to neće... Ja ne znam kako će gospodin (Radovan) Karadžić i gospodin (Momčilo) Krajišnik objasniti svetu. To je, ljudi, genocid".

General Mladić optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida.

Mladićeva izjava, po Braunu, odražavala je ne samo ono što će se dešavati nego i zbivanja koja su već bila u toku, kroz akcije srpskih snaga u opštinama Bosanske krajine u proleće 1992.

Pozivajući se na dokumente Prvog krajiškog korpusa VRS, svedok je precizirao da je ta jedinica sprovela tipske operacije u proklamovanom cilju "razoružavanja" muslimanskih paravojski, napadajući sela, pomerajući nesrpsko stanovništvo i uzimajući veliki broj zarobljenika.

Pomeranje muslimanskih civila kao i zatvaranje velikog broja zarobljenih u logore, bilo je deo ostvarivanja prvog strateškog cilja - razdvajanja naroda, ocenio je Braun.

O tim uspešnim operacijama, Krajiški korpus redovno je izveštavao Glavni štab VRS.

Braun je posvedočio i da u dokumentima vojnog suda u Banjaluci nije pronašao dokaze da je bilo kome suđeno za zlostavljanje i ubistva počinjen u logorima za nesrbe kod Prijedora ili u vojnom logoru Manjača, iako su i korpus i GSS VRS o tim optužbama bili obavešteni.

Svedok je naznačio da je zatvaranje logora na Manjači tražio međunarodni Crveni krst, ocenjujući da je VRS bila odgovorna i za druge logore, koji su formalno bili pod kontrolom civilnih vlasti.

Po zatvaranju logora na Manjači, u novembru 1992, zarobljenici nisu pušteni kućama već su "autobusima prevezeni u Hrvatsku".

Prema izveštaju Prvog krajiškog korpusa, bilo je razmenjeno ukupno "939.000 ratnih zarobljenika" od kojih su nešto više od 2.000 bili vojnici, kazao je veštak.

Braun je izjavio da je general Mladić, za akcije Prvog krajiškog korpusa njegovom komandantu Momiru Taliću dao ocenu "odličan" i nije ga kritikovao, uprkos zločinima počinjenim tokom operacija u Bosanskoj krajini i kasnije u zarobljeničkim logorima.

U nastavku suđenja, Brauna unakrsno ispituju branioci generala Mladića.

Optužnica Mladića tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada I uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво