Читај ми!

Srušio se vojni avion kod Čačka

Vojni avion tipa "orao" srušio se između Mrčajevaca i Slatine, kod Čačka. Pilot major Ivan Pantić se katapultirao i bez vidljivih povreda je prebačen na VMA. Nema veće materijalne štete. Istraga je u toku.

16.00 - Pilot aviona nalazi se na VMA i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, bez vidljivih povreda, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U okolini sela Mrčajevci oko 12.30 časova, prilikom probnog leta-tehničke probe vazduhoplova, srušio se avion Vojske Srbije tipa J-22 "orao", a pilot se katapultirao i dobro se oseća, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pilot major Ivan Pantić, iz 98. vazduhoplovne brigade u Kraljevu, dobro se oseća i u stabilnom stanju prevezen je na Vojno medicinsku akademiju radi daljeg ispitivanja.

"Major Ivan Pantić nalazi se na VMA i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, svestan je, komunikativan, bez vidljivih povreda i subjektivno se dobro oseća", saopštilo je Ministarstvo odbrane i istaklo da će pilot biti zadržan radi daljih dijagnostičkih procedura.

Avion je pao na livadu između sela Mrčajevci i Slatina ne oštetivši objekte, a mesto pada obezbeđuju Vojska Srbije i pripadnici MUP-a.

Avion je pao na 25 metara od prve kuće, a prilikom pada manje su oštećeni samo crepovi i stakla na prozorima nekoliko kuća u blizini, javio je dopisnik RTS-a. Povređenih nije bilo. 

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić rekao je da su na lice mesta upućene ekipe vatrogasaca i hitne pomoći.

"Vatrogasne specijalne jedinice su u 12.57 stigle na područje između Mrčajevaca i Slatine, gde su zatekli olupinu vojnog aviona", rekao je Bročić za RTS.

Kako kaže, od meštana su dobili informaciju da se neposredno pre pada aviona pilot katapultirao i pao nekih 100 metara od mesta na kojem se srušio avion.

Meštanin Slobodan Rajičić, u čiju njivu je Pantić pao, kaže da je major najpre ptao da li je "nekoga ubio".

"Meštani su odmah krenuli ka pilotu. Zatekli smo ga kako leži i puši. Rekao je da ga malo bole leđa, rebro, ali da je dobro. Prvo nas je pitao gde je i da li je nekoga ubio. Kada smo mu rekli da nema povređenih i većih posledica zatražio je mobilni telefon da se javi ženi da je živ i zdrav", rekao je novinarima Rajičić.

Dodao je da su meštani u šoku. "Oštećeni su im krovovi, a na pojedinim kućama popucala su stakla. Kažu da su čuli snažnu detonaciju nakon čega su videli da se avion obrušava pod uglom od 90 stepeni", rekao je Rajičić.

Mesto pada aviona obišao je i gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić koji je obećao pomoć meštanima u sanaciji oštećenih kuća. 

U skladu sa propisima, komandant 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije iz Kraljeva formirao je komisiju koja će ispitati uzroke pada aviona i ona je odmah počela sa radom.

Ovo je treći avion Vojske Srbije tog tipa koji je izgubljen u udesima u proteklih pet godina. U sve tri situacije piloti su uspeli da iskoče iz aviona i tako se spasu.

Prvo je 21. maja 2008. godine u blizini zrenjaninskog sela Baranda pao "orao" evidencijskog broja 25114, kojim je upravljao pilot major Tomas Janik, iz 98. avijacijske brigade iz Kraljeva.

Pilot major Slobodan Jocić iskočio je iz aviona "orla" 25156, 3. juna 2010. godine, zbog nemogućnosti da izvuče stajni trap i sleti na pistu aerodroma Lađevci kod Kraljeva.

Jocić je iskočio iznad Knićkog jezera, kako bi izbegao eventualnu štetu i žrtve na zemlji.

Avion "orao" projektovan je u Vazduhoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu, a u naoružanje je počeo da ulazi 1983. godine. Proizvedeno je više od 110 komada jurišne, školske i izviđačke varijante.

Ovaj avion je u ratovima od 1991. do 1999. godine bio okosnica lovačko-bombarderske avijacije SR Jugoslavije i Republike Srpske.

Preostali "orlovi" danas lete u sastavu 241. lovačko-bombarderske eskadrile iz Kraljeva i u sastavu Sektora za letna ispitivanja u Batajnici.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво